Oldalak

2014. november 12., szerda

American Horror Story: Freak Show is amazing


Az American Horror Story: Freak Show is megnyitotta a kapuit, hogy ismét felborzolja, vagy elborzassza a kedélyeket, és mindenképpen elszórakoztassanak minket. Azért jellemző, hogy lement már öt rész, én meg most ragadtam tollat, időhiány tökéletes kifogás. Idén úgy láttam jónak, hogyha jó lesz az évadnyitó, mert a koncepció ígéretes volt, akkor biztosan folytatom hetiben, eddig ez is történt, mert eddig mérföldekkel jobbat alkottak, mint a Covennel, ami a széria eddig legkiaknázatlanabb és legbénább évada volt, úgy jártak, mint a Walking Dead-esek, de eddig úgy tűnik, hogy itt is tanultak a hibákból, mert kihasználják a sztorit, és valahova kifut a történet, mondjuk én még nem tudom, hogy hova, csak sejtéseim vannak. Eddig nagyon meg vagyok elégedve a látottakkal, meg merem kockáztatni, hogy talán elérik az Asylum színvonalát. Az idei évad a cirkuszvilágába kalauzol el minket, ami szintén a végtelen ötletek tárháza, hisz ott is mindenkinek megvan a saját története, amit az eddigi epizódok alatt felvázoltak nekünk. Amúgy az új alapkoncepcióra azonnal felkaptam a fejemet, mert kétfejű nő, szakállas nő és ollókezű Edwardot ígértek nekünk, ráadásul egy olyan időben, amikor az USA sem volt még a megértés földje. A Freak Show nyitánya is kiváló számokat hozott, ugyanis több mint hat millióan voltak kíváncsiak a premierre, úgy látszik, a show egyre inkább népszerűvé válik, nem is csoda, hogy azonnal be is rendelték az 5. évadot, amire állítólag már utaltak, plusz még egy spinoffot is kapni fog, ami szintén antológia lesz, csakhogy bűnesetekkel fognak foglalkozni. Tovább spoilerezem.


Az első rész után azonnal meg is lett a kedvenc szereplőm, aki Evan Petersen által alakított Jimmy lett, messze a legszimpatikusabb karakter, ráadásul egy igazi férfi, van benne erkölcsi értékrendje, lelkiismerete, fiatal, persze meggondolatlan is, néztem, amikor kiiktatta a nyomozóbácsit, mégis jó volt látni, hogy nem felejtette el a barátja, Meep halálát. A pár rész alatt nála látszólag akadt jellemfejlődés is, ráadásul teljesen meg lehet érteni a tetteit, hisz a családját akarta megvédeni. Eleve a cirkuszközösség egy elég zárt világ, akik nem engednek senkit sem közel magukhoz, hiszen a társadalom megveti őket a másságuk miatt. Igazából Jimmy is azt akarja, hogy elfogadják, a hőstette után legalább mindenki elfeledkezett az ollókezéről, amivel szerintem nincsen semmi probléma. Tegyük hozzá, hogy én a színészt is nagyon bírom, ha tehetitek nézzétek meg az X-Men legújabb részében, ugyanis a legjobb alakítást messze ő hozza. Hasonlóan érzek a Kathy Bates által megformált szakállas nő iránt, aki tényleg megjárta a poklok poklát, bár a haldokló anya karakterénél nem látok többet, viszont annyival több lehetőség lehet Emma Roberts-éban. Maggie egy csaló, aki áruért cserébe csatlakozott a stábhoz. Szerintem nála egy pálfordulást fogunk látni, mert befogadják maguk közé ezek az embereket, ezért nem teszi meg azt, amit a partnerre elvár tőle. Nagyon ígéretes a közte és Jimmy között elindult szerelmi szál, amit szerintem egy csipetnyi Romeo és Júlia-vonallal megfűszereznek, ráadásul elég jó kémiájuk is van képernyőn, bár a valóságban a két színész egy párt alkot. Angela Bassett-ből többet is kihozhatnának.


Tényleg elismerés, hogy viszonylag jól bánnak a karakterekkel, ráadásul egy ennyire erős szereplőgárdát hoztak össze. Sarah Paulson hozza eddig szerintem a csajok közül messze a legjobb alakítást, neki két különböző embert is kell alakítania egy testen belül, Bette-t és Dot-ot. Nagyon tetszik az, ahogy ezt a figurát felépítik. Az elején egy egyszerű áldozatnak tűntek a sziámi ikrek, Dot tűnt a domináns jellemnek, ezzel szemben ahogy haladunk előre egy sikeréhes, törtető Bette-t ismerünk meg, aki szívesen levágatná magáról a testvérét, Dot pedig az elnyomott, gyerekes fél, szintén egy nehéz szerep, amit jól oldottak. Tetszennek az osztott képernyős megoldások, a vágások, ráadásul az is, hogy hallhatjuk az ő gondolataikat. Szerintem annyira nem sikerült érdekesre Elsa karakterre, ahogy a leáldozó dívát láthatjuk a személyében, bár neki az ikrekkel folytatott csatározása lehet érdekes a későbbiekben. Jessica Lange jó színésznő, viszont szerintem nem vált eggyé a neve a szériával, többségében ugyanazt hozza, aztán egyedül őt halmozzák el Emmy-díjakkal, amikor Sarah is kiváló színésznő, kicsit az 1. évadnál is az volt az érzésem, hogy kissé túl hypeolt, a 2. évadban király volt, de a 3. évados alakításától én nem voltam túlzottan elájulva. Talán más szerepet is kaphatna. Mondjuk hátast leginkább Dandy-től dobtam. Egy tipikus, unatkozó gazdag kölyök, aki gyilkosságokkal üti el a szabadidejét, szintén egy remekül kitalált elmebeteg figura, akiből biztosan kihozzák a pszichót. Bizarr módon az édesanyjával közös jelenetei voltak az 5. rész fénypontjai, nem kellett volna sok, hogy elnevessem magam. Még jónak tűnik Dell karaktere, aki a világ legnagyobb szemétládája, azért van a kéreg alatt egy kőszív, plusz magasról tesz a fiára.


A történetszálak részben kirajzolódtak, részben van, amit homály fed számomra, bár mondjuk csak öt részen vagyunk eddig túl. A Halloween tematikájú rész nekem nagyon tetszett, ezért egy kicsit csalódás a múlt heti rész, ugyanis annyi feszültséget szuszakolták az egészbe, hogy izgultam mindenkiért, így meg is leptek a múlt heti halálesettel. A bohóc az évad második áldozata, szegény Meep, megsirattuk. Számomra teljes rejtély volt, hogy hogyan fog a cirkuszosokhoz ez kapcsolódni, azonban megoldották ezt is a készítők, neki is elég súlyos háttértörténete van. Amúgy külön dicséret, hogy a halálnak súlya van, ugyanis ezt elbagatelizálták tavaly. A cirkuszban folyó belharcok is izgalmasnak ígérkeznek. Lesz itt péniszméregetés Dell és Jimmy között, kíváncsi vagyok, hogy a fiú megtudja-e előbb vagy utóbb, hogy a világ leggonoszabb embere az apja, ahogy a csajok is egymásnak fognak feszülni, ráadásul Stanley is szeretne végre meggazdagodni. Fel is csigáztam az érdeklődésemet a jövő heti részre. Amúgy külön dicséretet érdemel Edward Mordrake karaktere, aki hátborzongató volt, nem szívesen találkoznék vele egy sötét sikátorban, ahogy a bohóccal sem, bár Dandy-val se. Akadnak itt bőven díjazandó alakítások.


Külön piros pont, hogy foglalkoznak a kitaszítottság érzésével. A Freak Show résztvevőjének általában van egy testi elváltozása, ami miatt a többi ember általában megveti őket, sőt gyűlölik, rettegnek tőlük. Nem feltétlenül kell az embernek valami különös külső jegyének lennie, hogy kilógjon a sorból. Szerintem jól nyúltak bele ebbe a témába, hisz ez egy alapvető probléma. Az ember többnyire felszínes, fél az ismeretlentől, ez van a városlakóival is, pedig a cirkuszosok is csak szeretet akarnak, erre tökéletes példa Jimmy, aki tényleg csak az emberek elfogadását szeretné. Érdekes, hogy őket mindenki szörnyetegnek látja, pedig senki sem különb náluk. Szerintem a szörnyeteg az ember belsejében lapul meg, szóval valaki nézhet ki jól, aztán ő lehet Hasfelmetsző Jack, Dandy nem ismerős ez a személy leírás. Normális ember szórakozásból nem öli meg a vele szembejövőket, hogy valamit érezzen. Mennyire vágyik mindenki elismerésre. Elsa is szeretne újra a rivaldafényben állni, az imádatot hallani, ahogy az ikrek is csak ezt szeretnék, ezért bármit képesek lennének megtenni, ebben szerintem a másik megölése is benne lenne. Szerintem Elsa azért vitte a lányokat gazdagékhoz, hogy lepasszolja őket, mert veszélyeztetik a bizniszét, pontosabban féltékeny rájuk. Hú tényleg az ember a létező egyik legnagyobb szörnyeteg.


Összességében: 10/8
Szórakoztatóak az eddig látottak, ráadásul komolyabb mögöttes tartalmat először fedeztem fel a sorozatban, úgyhogy engem megvettek magunkban, sőt megkockáztatom, hogy a heti nézős szériáim közül eddig az American Horror Story minőségben magasan a legjobb a How to get away with murder-rel karöltve. Azért még nyolc rész van, úgyhogy a lendületnek addig ki kéne tartania. Ráadásul nagyszerű casting híreik is vannak a készítőknek, ugyanis érkezik Grace Gummer, aki Meryl Streep lány, az Extant-ban látható mostanában, a fontosabban Neil Patrick Harris, aki egy remek színész, úgyhogy egy kiváló színésszel gyarapodott a gárda. Nem is bánnám, hogy ha jövőre tizenhárom részen keresztül láthatnám, nemcsak két epizód erejéig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése