Oldalak

2015. június 23., kedd

The 100: Kritika a második évad végéről


Kapott már a The 100 egy ömledező kritikát a hatalmas fejlődéséről még télen. Gondolkodtam is rajta, hogy a tétet még hogyan lehetne fokozni, aztán a készítők nagyon is megleptek. Szerintem országos csatornán ez ma az egyik legjobb sorozat, mert a tini high conceptség mellett mélysége van, amiből már az 1. évad folyamán is villantottak, azonban a széria a legjobban a tizenhat rész alatt tudott kibontakozni. Iszonyú nagy mázli, hogy a csatorna még télen bekérte a folytatást, pedig a nézettség függvényében nem lett volna muszáj. Nekem az a tippem, hogy itt a kritikusok is közrejátszanak, mert szerették ezt a mostani etapot és az internetes jelenlét, egy kis csatornának ennyi is elég a folytatáshoz.

Nem is bánom, hogy huszonkét részt nem kapott, mert így gyorsabban kellett haladniuk és nem volt elnyújtva semmi sem. Na, itt egy érv a limitált szériák mellett. Tényleg nagyon büszke vagyok arra, a fejlődésre, amin ez az egész keresztülment, mert komoly dolgokat léptek meg az írók és látszólag az 1. évad gyermekbetegségeit kinőtték. Ahogy elnézem a hazai sorozatrajongókat is most kezdte el igazán meghódítani, amit a rengeteg komment, letöltés és szavazások bizonyítanak, őszintén meg is érdemli. Kb. azt játszotta el tavaly, mint az Arrow. A továbbiakban spoileresen folytatom.



Az évad nagy része Clarke karakterfejlődéséről szólt. Eddig is szerettem a karakterét, hihetetlen, hogy milyen dolgokat kellett átélnie. Sokkal inkább mondhatni negatívabb irányba mozdult el, ahogy egyre inkább vezető vált belőle. Az évad második fele arról szólt, hogy ő legyen a főnök, ezért olyan döntéseket kellett hoznia, amik kegyetlenek voltak. Ennek az előfutára volt a téli fináléban elkövetett gyilkossága, ami tényleg megmutatta, hogy mit fognak kihozni ebből a lányból. Sokkal keményebb lett és reálisabb döntéseket hozott, amik azt a célt szolgálták, hogy megmentsék a többi gyereket a hegyről. Nagyon durva, amit Clarke-kal csináltak a készítők, és hiába voltak olyan döntései, amikkel az ember nem értett egyet, mégis számomra végig szerethető főhős maradt. Úgy gondolom, hogy bemutatták az emberi oldalát, és átérezhetővé tették a helyzetét.

Az évad kapcsán mindenképpen ki kell emelnem Octavia-t, aki szintén káprázatos fejlődésen esett át. Az 1. évad csetlő-botló, megmentendő hercegnőjéből egy talpraesett, erős, földi amazont csináltak, ami nagyon is jól állt neki. Sosem gondoltam volna, hogy kedvenc szereplőmmé lépett elő. Nagyon tetszett, hogy Kindrának lett a tanonca és lényegében betanította, az a pillanat is tetszett, ahogy földivé léptették elő. Sok kitartást és türelmet adtak hozzá, amiről a párbaja tanúskodik, hogy hiába verte péppé az egyik földi harcos, ő végig felállt és küzdött. A Lincoln-nal való kapcsolatát is jó irányba vitték el, hogy próbált segíteni a szerelmének legyőzni a függőségét. Utóbbinál is tetszett az, ahogy ezt a témát kezelték, főként a vége koronázta meg az egészet, ahogy ezt legyőzte.


Jelentős szerepet kapott a földiekkel kötött szövetség, ennek révén az évad másik legjobb karakterét, Lexa-t kaptuk meg, aki segített egyengetni Clarke útját. Lexa fiatalkora ellenére egy igen bölcs vezető, aki azt próbálja tenni, ami a legjobb a népének, ahogy főszereplőnk is. Azt is külön ki kell emelni, hogy ez a két remekül működött együtt, nagyon jó volt a kémiájuk, nem is csodálom, hogy sokan el is kezdték őket shippelni, még engem is elbizonytalanítottak. Az íróknak nincs ellenére, hogy romantikus kapcsolatuk legyen, hát csók is volt, Clarke sem azért utasította el Lexa-t, mert hetero, mert még nem állt készen rá. Amúgy olvasgattam a wikipédiát, ahol a készítő kijelentette, hogy Clarke biszexuális, amivel semmi gond nincs. Az évadzáró függvényében kíváncsi vagyok mi lesz velük.

Mondhatni, hogy a csajok szezonja volt a 2. évad, a srácokat most hanyagolták, ami nekem csak Bellamy-nál fájt, mivel az egyik kedvenc szereplőm, de legalább akadt a dolga. Ha negatívot kéne mondanom az egyértelműen az, hogy a felnőttekkel látszólag nem tudnak mit kezdeni, csak lógnak sokszor a levegőben. Ezzel szemben egy mellékszereplőt furcsa mód megkedveltettek velem, az pedig Murphy. A srác megkapta a vezeklés útját, valahogy láttam rajta a változást. Ez nagyon tudják az alkotók, mert Bellamy-val is ez volt. Jó beszólásai is vannak, nem is lepődnék meg, ha utóbbi karaktere több teret kapna a 3. évadban. Akit talán érdemes megemlíteni még Raven, aki kezdett helyrerázódni, örültem is a behozott szerelmi szálának.


Az egész évadon átívelő szál volt a hegyi emberek, akik el kezdték a srácokat lecsapolni, hogy fent élhessenek, ezért lépni kellett. Az évad második felében emiatt jött létre a szövetség is, hogy közös erővel kiszabadítsák az embereiket, ami nem volt valami zökkenőmentes út, emellé jöttek a durva húzások. Nagyon tökösek volt az alkotók, bár fontosabb szereplőket nem öltek meg, de amiket írtak. Tavaly is kemény volt a pár száz ember önfeláldozása, itt Clarke és Lexa miatt veszett el sok ember, hogy motiválják az embereiket a hegyiek ellen. Azért ez egy nagyon durva húzás, hisz ártatlanok vesztek el. Az 1. évadban is szerettem, hogy mertek morális kérdésekkel foglalkozni, ez is nagyon elgondolkodtatja az embert, és a még fináléról nem is beszéltem. Theolonius is szívbaj nélkül nyírt ki egy fickót, hogy elérjen a Fények Városába.

A dupla részes finálé nem volt zökkenőmentes a szereplők számára, számomra iszonyat szórakoztató és elképesztő volt. Első körben Lexa elárulta a szövetséget, mert a hegyiek visszaszolgáltatták az embereit. Lehet, hogy a szíve mélyén a fájt, de végül is a sajátjaiért ment oda, akkor miért áldozta volna fel az embereit pár égiért, azért elég tipikus emberi magatartás. A második részben Clarkék bejutottak, közben a társaikat el kezdték csapolgatni, amit itt megléptek, az nagyon brutális. Clarkék csak úgy tudták megmenteni a szeretteiket, hogy feláldozzák a hegyieket, viszont ott sem volt mindenki rossz, hisz voltak gyerekek és jó emberek, akik segítettek. A mieinket vagy ártatlanok ezreit? Ők is a sajátjaik mellett döntöttek, azért nem hittem volna, hogy azt látom, hogy szívbaj nélkül meghal ennyi ember, utána döbbenten meredtem a képernyőre. Elgondolkodtató.


Clarke és Bellamy tette ezt meg, láthatólag Jasper és Monty megharagudtak rájuk. Volt egy jó párbeszéd a két karakter között, ahol Clarke elmondta, hogy elmegy, mert ha a megmentett embereket látja, akkor a tettét látja, ez egy nagyon jól sikerült párbeszéd és a szívem szakadt meg. Enyhe célzások is voltak a köztük kialakuló kapcsolatra. Szóval Clarke távozása az egyik nyitott kérdés. Az évad cliffhangerét Jaha szolgáltatta, aki találkozott egy hologrammal, aki a szerepéről magyarázott, és megmutatott neki egy nukleáris töltet. Nekem is más vélemények elolvasása után esett le, hogy jövőre valószínűleg az atomháború lesz a téma. Mindenképpen ígéretes. Ezek után nem helyezem magasra a lécet, de érdekel a dolog.

Összességében: 10/8,5

Rászolgált erre, mert szép és egyenletes teljesítményt nyújtott végig, különösebben egy gyengébb rész sem akadt az évad folyamán. Nem tökéletes, de így is a legjobb disztópiás young adoult cucc, ami a tévében fut. Messze még a január. Kár, hogy ilyen korán vége lett. Feladták maguknak a leckét Jason Rothenbergék, majd meglátjuk, mit fognak csinálni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése