Oldalak

2014. szeptember 21., vasárnap

Archer: eszementség kémparódiába oltva


 

Ha valami beteges kémparódiára vágysz, akkor fogod és beteszed az Archer-t, ami az FX csatornán fut. Az FX a Fox kábeltévéje, hát a Fox örvendeztette meg minket olyan társadalomkritikás Emmy-díjas rajzfilmekkel, mint a 26. évadjára készülő Simpson Család vagy a Seth McFarlene elmebaját bemutató Family Guy. Akkor sejtjük, hogy józan ész hiánya és a poénok tárházát nyitja meg nekünk az FX nagy sikerű sorozat. Elég népszerű a magyar junkiek körében is, meglepő módon tavaly a junkie év végi összesítésben az év rajzfilmje kategóriában sikerült elhódítania a címet a Family Guy-tól. A két említett sorozattól csak Emmy-díjakban marad el, ugyanis a jelöléseket még nem sikerült díjra váltani. A készítőknek lesz még lehetőségük a szakmai elismerések besöprésére, hisz két évig még biztosan tanúi lehetünk az ISIS dolgozók baromkodásainak.

Én elég régóta nem néztem egy odamondogatós rajzfilmet sem, utoljára egy Family Guy részt láttam, amire egy bizonyos szereplő kiírása miatt voltam kíváncsi, persze terveim között van, hogy felhozom magam. Ráadásul lesz egy Family Guy-The Simpsons crosscover, kíváncsi vagyok, hogy Mr. MacFarlene őrültsége vagy Mr. Bromening csipkelődése érvényesül majd. Mivel egy kis humorra vágytam és volt már szerencsém pár részhez szinkronosan, csak hát késő esti sávban megy. Remekül lehetett szórakozni a szereplők beszólásain, tettein, aztán elfelejtődött, míg nem a rebootolás miatt előkaptam, illetve letöltöttem. A pilot igazából elárul majdnem mindent a szériáról, hogy nagyjából sejthessük milyen irányt képvisel, mit fog képviselni.


A történet szerint Archer egy alkoholista, nőcsábász, beképzelt, idióta titkos ügynök, akit a gyerekkorában őt súlyosan elhanyagoló anyukája, Mallory alkalmaz az ISIS-nél, ahol persze ő az első számú ügynök bosszantó módon, amit a rátermett Lana orra alá dörgöl folyamatosan. Régebben jártak, úgyhogy szexuális feszültség. Aztán ott van Cyrill, aki a lúzer, mellesleg Lana-val jár, Pam, a pletykás, kövér, őrült tanácsadó, Cheryl, a szadista szexuális játékok rajongója, Ray, a meleg ügynök és Dr. Krieger, az őrült tudós.

A karakterek a tipikus munkahelyi dolgozók mondhatni karikatúrája, talán leginkább ez Krieger-re igaz, aki simán lehetne egy tipikus őrült tudós, de mégsem egy tipikus őrült tudós, ráadásul komolyabb háttértörténete lehet, amit még nem tártak föl előttünk. Mindenki beszólogat a másiknak, mégis különös módon talán még segítik is egymást. Mindenki vicces, hisz a negatív tulajdonságai vannak az összes karakternek felnagyítva, hogy a nézők minél nagyobb röhögőgörcsöt kapjanak. Rajtuk múlik minden, hisz a történet teljesen mellékes, inkább csak egy adott tettük van ki hangsúlyozva, ami miatt vagy beléjük rúgnak a kollégák, vagy kinyírják őket. Néha az Archer készítői is egy nagy hülyeségnél még nagyobbat találnak ki, hogy lessen az állunk.

Archer a klasszikus James Bond karikatúrája, vagy inkább megmutatja azt, hogy az a fickó, aki után minden nő bomlik, lehet, hogy mégsem maga a tökéletes playboy. Archer alkoholista az akciókat is rendszerint beállva végzi, bár legtöbbször a hatalmas pofája sodorja inkább őt bajba. Az a csoda, hogy amennyi alkoholmennyiséget elfogyaszt még él. Az a durva, hogy még így is sikerül megmentenie a napot. A töménytelen nő elfogyasztása sem teszi számunkra szimpatikusabbá, ez meg is van magyarázva. Azért akkora seggarc, mert gyakorlatilag mindent a feneke alá adtak, és azt hiszi, bármit megtehet következmények nélkül. Egy igazi antihős, akit az eszméletlen nagy hülyesége ellenére mégis megkedvelünk valahol mélyen


Archer karaktere szerintem okosan át van gondolva, aztán a züllése útját is egy bizonyos kapcsolattal magyaráznak meg. Nem hiába fektetnek nagy hangsúlyt az Archer és Mallory között húzódó nem mindennapi kapcsolatra. Az anyja szinte mindig akciózott, ha rá is jött, hogy van otthon egy gyereke, akkor általában ment a nyúzása, persze ettől még Archert nem kell sajnálnunk a sanyarú gyerekkora ellenére, hisz az anyja mindig kihúzza a pácból, visszatérő poénforrás. Amúgy tudjuk, hogy náluk az alkoholizmus családi vonás. Senki sem vágyik olyan anyára, mint Mallory, de olyan gyerekre sem, mint Sterling. Akármi van és akármilyen elcseszettek ezek ketten, azért valahol a Föld magmakamrájának környékén egy csöppnyi szeretet is felfedezzünk. Elég Mallory kétségbeesésére gondolni, amikor azt hitte, hogy a fia meghalt, vagy Archer utálata anyja szeretőivel. Mondjuk nekem továbbra is az Archeröt leszidó jelenetek a kedvenceim.

Archer rengeteg nője is ehhez köthető, nem hiába állandó tényező Lana és Archer kapcsolata, mert hát mindig szükséges van egy kis romantikára, bár... Lana inkább ölné meg a legtöbb pillanatban őt. Nekem mellesleg Lana a kedvencem, egyrészt van egy józan karakter, aki helyettünk oltogatja az idiótákat, másrészt van egy erős nő is jelen, úgyhogy egy azonos nemű is bátran belevághasson. Ő a legszimpatikusabb figura, nagyon tetszik, hogy ennyire badass. Ráadásul azt is megértem, hogy miért dobta ki Archer-t, mégis furcsa, hogy Archer összes nője közül egyedül vele "törődik", volt egy nagyon szimpatikus pillanata Sterling-nek. Sokszor észrevehető az a bizonyos szikra, a gyűlölet és szerelem határmezsgyéje vékony. Archer néha kedves is tud lenni vele. Kíváncsi vagyok, hogy az ötödik évad végi csavar mennyiben befolyásolja a kapcsolatukat.


Bár mindegyik rész önmagában is megállja a helyét, mégis akadnak bőven átkötő szálak. Még mindig keressük a választ a kérdésre, hogy ki az igazi apja Archer-nek vagy a kérdőjel Lana és Archer kapcsolatában vagy a KGB folyamatos támadásai az ISIS ellen. Egyedüli kivétel az újra rebootolt ötödik évad, ami tényleg teljesen összefüggőre sikerült. Ott van még Dr. Krieger múltja, higgyétek el, nem a semmiért van németes hangzású neve, aztán szeretnék KGB-s akciókat, hisz talán ez az egyik legjobban kitalált szál. Sok kiaknázatlan lehetőség lapul még itt. Én már nagyon várom az új évadot, aminek még nincsen sajnos bejelentett időpontja. Annyi emlékezetes epizód van nekem személy szerint az ötödik évad nyitánya az egyik kedvencem, de nagyon bírtam a Monte Carlo-i részt vagy Archer legjobb barátjának ügyét vagy Woodhouse háborús múltját vagy Archer haláltusáját.

Az ügynökös dolgokért én magam sosem rajongtam, úgyhogy nekem a James Bond teljesen kimaradt az életemből, bár tervezem, hogy a Skyfallt a betétdal miatt megnézem, az ismert infóim alapján tökéletesen figuráznak ki mindent, ezért volt merész lépés az egyévadnyi váltás, amikor kuktázták a kémkedést és felcsaptak drogkereskedőknek, így lett az Archer Vice. Ez olyan, hogy valakinek vagy bejön vagy nem. Egyedül azért haragszom, hogy nem kapta meg az évad az Emmy-t ezért. Ismert antihőseink felcsaptak drogdílernek, hogy ezt is olyan pocsékul csinálják, ahogy a kémkedést is. Szerintem az utolsó részek lettek a legviccesebbek, amikor elmentek a szigetre, és hát, hogy mennyi hajmeresztő ötlettel rukkoltak elő ott. 


Az új évadban visszatérnek a gyökerekhez. Spoiler-veszély. Lana ugye megszülte az ötödik évad fináléjában, ahol egy kislánynak adott életet, plusz poén volt, hogy háborús helyzet alakult ki, és úgy viselkedett, mint egy hisztis nő, ment egy-két pofon. Szerintem sokan voltak kíváncsiak arra, hogy ki a gyerek apja, ugyanis Lana csak annyit mondott, hogy egy donortól van. Meglepő módon Archer a kicsi Abbiejean apja. Archer és a gyereknevelés. Szerintem szakadatlan röhögéshullám lesz. Ha abból indulok ki, hogy hogyan vigyázott a kis Seamus-ra, akkor mi lesz a helyzet a saját lányával. Amúgy nagyon cuki volt az a jelenet, amikor Lana elmondta az igazat a kislány Archer jelét mutatta, hogy a néző is meglepődjön. Értem Lanat, de Archer-től gyerek azért merész döntés. Spoiler vége

Összességében: 10/10
A maga műfajában és azonkívül is példás az Archer, elég a zseniális mellékszereplő gárdára gondolni, talán Cheryl az egyik legbetegebb sorozatszereplő, akihez eddig szerencsém volt, aztán itt van az egyik legelbaltázottabb főszereplő meg az anyja. A sorozat remekül röhög magán, nem kíméli a különböző rasszokat sem. Igazából tényleg rávilágít arra, hogy az emberi hülyeség mennyire határtalan, hisz biztosak lehetünk benne, hogy mindenkinek vannak őrültségei, amit vagy igyekszik eltitkolni, vagy azzal borítja ki a bilit. Nagyon addiktív anyag, egy hét alatt lenyomta az öt évadot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése