Oldalak

2015. március 28., szombat

Lost - Eltűntek: Kritika a sorozatról


A Lost az a sorozat talán, amit nem kell bemutatni a magyar junkiek-nak. Már az 1. évadával hamar kultstátuszba emelkedett, sőt azután a legjobb drámai sorozat díjjal jutalmazta mind az Emmy, mind a Golden Globe, a kritikusok imádata mellett a nézői siker sem maradt el. Nálunk a legnézettebb hazai kereskedelmi csatorna mutatta be, de az utolsó évadát, csak az egyik kábeladó adta le. Voltak, akik nem értették a siker okát, megjelentek azok is, akik nem szerették simán az egészet. Ezek az elégedetlenek szép lassan elszállingózó nézők lettek, mert a készítők válaszok helyett egyre több kérdést tettek fel, amikre a fináléban még maguk sem adtak választ. Lehet, hogy fogalmuk sem volt róla. A fontosabb filmek megnézése mellett bevillannak ilyen egykor imádott szériák, mint a Lost. A hatalmas rejtélyfaktor miatt mindenképpen adni akartam neki egy esélyt. Igazából úgy terveztem, hogy minden évad kap külön posztot, de olyan hamar túlestem az egészen, hogy értelmet egy nagy átfogó sorozatkritikában láttam. Előre szólok, hogy a kritika az egész sorozatra nézve SPOILERES, mert anélkül nehéz beszélni róla.


Az első évadot nem akarom különösebben kivesézni, csak annyi, hogy nagyon erős és furcsa módon mindegyik rész fent tudta tartani az ember figyelmét. Az 1. évad úgy ért véget, hogy Locke kinyitotta a fülke ajtaját, ahol egy fickó lakott három évig egyedül, Desmond és 108 percenként egy számkódot kellett beírnia. Máris sejtjük, hogy még több kíváncsiskodni való dolgot dobtak fel nekünk. Szerintem valamennyire elárulták nekünk, hogy miért volt ez az egész. Az évad másik történetszála a gépfarok túlélői, ahol jobban megismertük Ana-Lucia-t, Libby-t és Mr. Ecko-t, utóbbi kettő volt szerintem a legérdekesebb, főleg Mr. Ecko kapott egy elég kemény hátteret, Ana-Lucia kicsit semmilyen volt, megértettem a szándékait, de Michelle Rodriguez nem volt valami jó a szerepben. Nagyon tetszett az is, hogy megint próbára tették Locke hitét. Sokszor gondolkodtam, hogy az ő karakteréhez hogyan álljak hozzá, mert szerintem nem egy negatív figura, oké, túlságosan odavan a szigetért, de elég szíve mélyén rendes ember.


Nagyon hamar megkedveltem Desmond-ot, aki szerintem egy teljesen szimpatikus figura volt, pedig sokszor hajtogatták, hogy gyáva, de egyszerűen volt benne valami üdítő. Talán egy kalap alá merném venni az előzővel. Az írók kicsit átmentek sorozatgyilkosba, ugyanis az előzőhöz képest három főszereplőt vesztettünk el. Elsőként Shannon ment el, nem hiszem, hogy közönség kedvenc lett volna, de kedveltem, a részében annyira szépen építették fel, sajnáltam, főként Sayidot, hogy annyi szenvedés után kapott végre valakit maga mellé, aztán Ana-Lucia és Libby-t, őt azért sajnáltam jobban, egyrészt sok potenciál lett volna az őrült szerepében, másrészt Hugo miatt, mert valaki úgy szerette őt, ahogy volt. A meglepetésfaktor mellett szerintem a készítők nagyon értettek ahhoz, hogyan hassanak az érzelmekre.

Őszintén a személyes kedvenc évadom a 3. lett, mert itt végre megismerhettük a Többieket és két abszolút remek karakterrel gyarapodott a banda. Juliet a kedvenc női karakteremmé lépett elő teljes mértékben, az ő részei voltak a legerősebbek, nagyon szerettem a motivációját, és, ahogy azt is bemutatták, hogy ő is egyszerűen olyan, mint a repülőgép szerencsétlenség túlélői, csak haza akar jutni. Jack-kel is jó kémiája volt, el tudtam volna őket képzelni egy párként, majd Sawyer-rel alkotott egy párt. Fel is kerültek a kedvencek listájára, annyira jól működtek együtt. Aztán ott volt Ben, aki már a 2. évad végén bemutatkozott, egy igazi szemétláda, aki mindenkit képes manipulálni, ezért imádtam, mert igazi rohadék, ez a fickó egy zseni. Nagyon tetszett, amikor hangsúlyt kapott az emberi oldala. Jó kis bromance volt Locke-kal. Ez az alak hihetetlen, utálják, mégis eléri, hogy a többi túlélő visszamenjen vele a szigetre.


Ha a sorozatzáró mellé legjobb finálét kéne választanom, a 3. évadé lenne Charlie halála miatt. Az évad során annyira szépen karakterizálták Charlie-t, eleve szerettük őt, ő volt a kedélyjavító, az még fájdalmasabbá és hősiesebbé tette a halálát, hogy a barátaiért áldozta fel önmagát. Ezután érkeztek a rövidebb szezonok, pont, hogy ezután kezdtem érezni a minőség visszaesést. Az első három évadban csupa izgalmas új karakterrel ismertettek meg bennünket, aztán innentől kezdve elég semmilyenek voltak. A 4. évad elég nagy visszalépés volt a tudósok csoportja elég semmilyen volt, ezért Lapidus-t szerettük, ahogy a közeledő ellenség sem hozott lázba, ellenben a csapat szétválás ütős volt, az évad vége ellensúlyozta ezt. A finálé durva volt, ahogy hatan megmenekültek. Az ötödik évadban időutazás volt, ez volt nekem a leggyengébb, Jack karaktere is eléggé lehúzta, Sawyer egész jó főnök lett, de maga a szezon elég semmilyen volt, ment az Angry Birds alatta és Juliet meghalt a fináléban. Persze, mert a legjobbaktól meg kell szabadulnunk.

Sokan a 6. etapot tartják a leggyengébbnek, azért az 5.-nél jobb volt, bár a fináléig gyakorlatilag eléggé egy helyben toporgott a történet. Megismerhettük Jacob-ot, a sziget őrzőjét, hiába alakította Mark Pellegrino, nem volt valami ütős szereplő, hát meg tudtam érteni, hogy füsti miért ölette meg. Egy helyen szomorú, hogy a 14. résztől indult be, amikor három első évados állandó szereplő meghalt. Oké, ez kell, de hatalmas kritika a készítők felé, hogy Sun és Jin meghalt. Szétszívatták őket szezonokon keresztül, három évig nem találkoztak, aztán újra együtt, fulladjanak meg, ezt a lépést őszinte szólva sosem bocsátom meg nekik, mert ők sokkal inkább megérdemelték volna a happy endet, mint Kate, Claire vagy az imádott Sawyerem. Sayidtól is elbúcsúztunk, csak annyira elgépesítették őt, hogy nem tudott szíven ütni a tragédiája.



Úgy érzem, hogy a finálénak muszáj külön bekezdést szentelnem. Sok kritikát kaptak a készítők a sorozatzáróért, látok benne realitást, de nekem bejött. Oké, szerintem nem volt valami eredeti az, hogy a sziget a jó és a rossz egyensúlyának megtartója, füsti meg ki akar jutni, aztán a jó és rossz harca, ettől függetlenül végigbőgtem a finálét. Én sorozatokon nem mostanában sírtam, de ez annyira meghatott, hogy szem nem maradt szárazon. A harc izgalmas volt és az egész végjáték. Jackért megszakadt a szívem, nem érzem úgy, hogy ez a sors járt neki, de megértem, végül is mosolyogva halt meg, amikor látta a repülőt. A flashsideways teljesen értelmet nyert. Szerintem a flashsideways volt a purgatórium, ahol egymásra kellett találniuk, hogy továbbléphessenek. A visszaemlékezések nagyon meghatóak voltak. Hurley lett a sziget új őre, egy tökéletes választás. Őszintén szerintem egy külön spinoffot megért volna az, hogy Ben-nel ketten együtt élnek és dolgoznak.

A sok karakter ellenére szerintem elég jól tudtak mindenkit árnyalni meglepő módon, leginkább az első három évad során. Nagyon tetszettek, ahogy ezeket a flashbackeket, flashwordokot és flashsidewayseket alkalmazták, sokat hozzáadtak a szereplőkhöz, mélyebb rétegekkel gazdagították őket. Nekem leginkább Julieté, Bené, Locké, Sawyeré és Hurleyé tetszett, hisz ők voltak végig a főkedvenceim. A végére azt is megértettem, hogy miért tragikus valamennyire mindegyikőjük sorsa. Az utolsó évadokban Daniel Faraday, Ilana, Miles és Charlotte kimaradhattak volna, sokat nem adtak hozzá a sztorihoz számomra. Nagyon szerettem Sun és Jin történetét, ahogy a sziget mentette meg a házasságukat, bár nem így kellett volna véget érniük. Charlie és Claire is a szívemhez, bár utóbbi szintén nélkülözhető volt. A rejtély is számított, de ahogy korábban írtam nekem már az elég volt, hogy a karakterek sorsa érdekeljen és továbbnézem, ami be is teljesült.


Összességében: 10/8

A sorozat nézése közben átéreztem az egészet, el tudtam képzelni, hogy milyen lehetett ezt, pár éve hetibe nézni és izgulni. Amúgy ez az a sorozat az, amit darálva érdemes nézni, mert olyan fokú az átívelés, hogy pár év alatt simán elfelejt sok mindent az ember. Furcsa módon nekem az eget verő kérdéseimre nagyrészt választ adtak. Egy szó, mint száz nagyon megszerettem a Lostot és tényleg egy élmény volt végignézni, sokat adott. Jogosak az elismerések és a kritikák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése