Oldalak

2014. október 8., szerda

Once Upon A Time: Kezdett a 4. évad


A Once Upon A Time 3. évada kifogástalanak egyáltalán nem volt nevezhető, csakhogy sikerült kikászálódniuk abból a gödörből, ami 2. évadban és a 3. évad 1. felében jellemezte őket, hisz a Nyugati Boszorkány története a régi időket idézte fel bennünk, plusz egy elemet megismételtek. Többségében elégedetten keltem fel a szezonzáró után, aztán, hogy a falat kaparva várjam a folytatást. A nézettség sajnos csökkent, azonban a 18-49-es demója elég erős, ráadásul a premier 10 millió embert érdekelt, a 2. évad kezdése óta nem nézték ennyien, bár a 2. részre csökkentek a számok 9 millióra még így sem lehetnek elégedetlenek az ABC fejesei, hisz vasárnap messze ez volt a legjobban teljesítő műsoruk. Hirtelen miért támadt ekkora érdeklődés, hát egyrészt az ABC szétpromózta nyáron a szezont és a készítőknek sikerült megszerezniük a Jégvarázs jogait. Tudjátok az a film, ami az utóbbi évek legsikeresebb animációs mozija a 1 milliárd dolláros bevételével, plusz két Oscar-díjat is nyert, mellesleg Kristen Bell és Idina Menzel adták a hangjukat hozzá. Mondjuk meglepődtem, hogy ilyen hamar sikerült a Disney-től a jogokat megszerezni. Nem hiába előztem részemről hatalmas várakozások a 4. évadot, mert én imádtam a Frozen-t, csajos, testvéres, szép mese, gyönyörű animációk, túlzott dalolászás és logikátlanságokkal. Az eddig leadott két rész után jó előérzetem van. Tovább spoilerezem.


Kíváncsi voltam, hogyan fűzik be bele a Jégvarázst a történetbe, hisz nem egy klasszikus, hanem egy elég friss alkotásról beszélünk. A Frozen történetszál nálam eddig is jelesre vizsgázott, teljesen sikerült a film hangulatát megidézniük, és annak erősségeit átvenni, ez a karaktereken leginkább szembetűnő. Nem is hittem volna, hogy a viszonylag ismeretlen színészek ennyire telitalálatnak fognak bizonyulni, ráadásul tök úgy hozzák őket, ahogy a filmben is volt. Akik nem látták az előzményét, azok is könnyen meg tudták őket kedvelni. Én amúgy Kristen Bell-t szerettem volna Elsa szerepére, sajnos vagy is örömhír, hogy második gyermekével várandós, így Georgina Haig ugrott be helyette, aki elkapta a fonalat, ahogy az Anna-t alakító Elizabeth Lail-ről is elmondható. Nagyon tetszik, ahogy párhuzamot vontak Emma és Elsa közé, hisz mindkettőjüknek van varázsereje, amit nehezen tudnak kontrollálni, ráadásul többnyire tragikus gyerekkoruk volt, amit a felnőttkoruk nagyon jól ellensúlyoz. Arandelle királynőjét teljesen meg lehet érteni az első két rész után, hisz teljesen kétségbe van esve, először is fogalmunk sincs mennyi ideig be volt zárva, aztán a húga is eltűnt, ez a vonalon ez a történetszál. Meg is lepődtem, hogy Elsa igen hamar bekerült a Team Savior-be, mert mindenki szép és jó, segít megkeresni a testvérét, ezen még üldögélhettek volna pár percet.


Látszik a készítőkön, hogy egyáltalán nem akarnak sokat várakozni, ugyanis a második rész végén felfedték az évad fő ellenségét, aki nem Elsa, hanem az Andersen-mesékből ismert Hókirálynő lesz, akit Elizabeth Mitchell alakít. Számomra nem volt a megjelenése sokkoló, betudom annak, hogy a nyár folyamán elég sok találgatást és spoilert olvastam az évadról, így lelőtték az ő megjelenését. Egyelőre a céljairól fogalmunk sincs, csak a fagyit ijesztette halálra, meg az Elsa emelte falat nem engedte lebontani. Valószínű, hogy gonosz, veszélyes, megtört sorsa van, valami miatt lett az, aki OUAT ismereteim alapján. Egy percet volt maximum képernyőn, mégis kicsit sikerült a fáraszt rám hoznia, mert a színésznőnek is eleve jégkirálynős kisugárzása van, szóval a színészi tehetségről meg lehettünk győződve fél perc után. Szerintem korán ellőtték őt, így kinyírták a rejtélyfaktort, hisz mi tisztában vagyunk vele, viszont a szereplők nem, aztán ha sokáig elhúzzák, akkor a szál a teljesen érdektelenségbe fog süllyedni. Mondjuk magában ütős kis sztori lehetne. Elnéznék egy Snow Queen VS Elsa csatát. Szerintem valami köze biztosan lesz Anna-hoz.


Az alkotók nagyvonalúan szembeköpték az alig újra boldogságra talált Regina-t. Miért a legszappanoperásabb megoldáshoz kellett nyúlni? Visszahozni a múltból Robin halottnak vélt feleségét, még mindig a világ legnagyobb baromságának tartom, ráadásul Marian nem valami szimpatikus, így lehet drukkolni a gonosz szereplő happy end-jéért. Robin fair play játékos, hisz visszament a feleségéhez, mert van egy közös fiúk, de Regina iránt is vannak érzései. Mázli, hogy nem nullázták le az Evil Queen karakterfejlődését, mert bár meg kell küzdenie a démonjaival, viszont sokkal könnyebben felül tud ezen emelkedni. A legjobb döntés volt a gyilkosság azonnali elvetése. Az a felvetés tetszett, hogy megkeresi a könyvíróját, hogy változtassa meg a történetét/sorsát. Az 1. évad óta kíváncsi vagyok, hogy ki volt a könyv szerzője, sosem kaptunk semmilyen utalást az illető személyéről, talán végre megismerhetjük azt a bizonyos valakit, hacsak nem felejtődik el. Amúgy nagyon aranyos volt az a jelenet, amikor Henry elment hozzá, hiszen hisz az anyukájában, tudja, hogy jobb annál, mint aki egykoron volt.


David-é volt a főszerep a 2. rész flashback-jeiben, ahol megláthattuk, hogy miből lesz a cserebogár, mondjuk a hosszú hajat kár volt erőltetni, egyelőre túl sok érdemi szerepe neki sincs, ami Henry-ről is elmondható, maximum Regina pásztorkájának hívhatnánk, amúgy brutálisan mutálódott Jared Gilmore hangja. A többséggel nem értek egyet abban, hogy Henry idegesítő, szerintem elég jól elvan, bár az a baj, hogy az ő karaktere kimerült az 1. évadban meg a 3. évad 1. felében, sokat már nem lehet kihozni belőle, csak az anyuci pici fiát. Snow jelenlétéről is lehetne sokat vitatkozni, de tetszik az újfajta szerep, amit ráosztottak. Olyan cukik voltak a főnökösködő jelenetei, amik közül a legjobb pillanat az volt, amikor mindenkit kiosztott. Na engem az okoskodó mellékszereplők idegesítettek, őket vágtam volna falhoz. Ginnifer Goodwin elég jól látszódnak a terhességi utáni kilók, viszont így hitelesebb, hisz Snow is nem rég lett anyuka. A kisfiú tündéri, főleg, ahogyan anyut rávezette az egyenlet megoldására. Nem bánnám, ha az alkotók meglépnének egy nagy karakterhalált, mert eléggé hemzseg az egész azoktól a szereplőktől, akikkel látszólag nem tudnak mit kezdeni. Akkor nőnének a szememben, ha a Charming-Snow párosból távozna valaki, csakhogy fanfavoritok, meg szeretem is őket, csak merész lépés lenne.


Rumpelstilskin és Belle a mézesheteiket is eltöltötték, megidézték a klasszikus Szépség és a Szörnyeteg táncjelenetét, ami elég romantikusra sikeredett. Belle is olyan már, hogy igazából csak Rumpival emlegetjük párban, mert gyakorlatilag ő sem csinál semmit. Ők különösebben nem haladtak előre, csak megmelengették a szívemet, meg egy érdekes kalapot tanulmányozott a Sötét Nagyúr, amire az évad 2. felére utaltak. Az idei szezont is két részletben adják le, ahogyan tavaly, két teljesen más történetszállal, amúgy Malefecient fog jönni, akit gondolom valahogy úgy karakterizálnak, ahogy Angelina Jolie-k csinálták. Emma és Hook kapcsolatát is szépen egyengetik, mondjuk a a hivatalos első randi még nem volt meg vagy a második? Teljesen érthető, hogy Emma úgy érzi, hogy nem érdemli meg a boldogságot, mert ő elvette Regina-ét. Amúgy elég poénos volt, amikor David mondja Hook-nak, hogy meg kéne ejtetniük egy apa és a lánya barátja beszélgetést. Igazából ezen a fronton az alapozás megy, legalább semmit sem sietnek el.


A két rész a szeretettől sugárzott halál komolyan, annyira feltöltődtem tőle a családi szeretettel, fura is, hogy majdnem a saját szüleim nyakába ugrottam majdnem. Szerintem az érzelmekre hatásnak mindig nagy mesterei voltak, így újra kamatoztatták a képességeiket, talán ezért volt minimális a nézővesztés a második részre. Nagyon örülök, hogy ennyire remekül startolt, hisz bízhattunk további évadokban, gyakorlatilag az ABC-nél is pezsgőt bontottak, hisz két éve volt utoljára ilyen nézett a széria, ráadásul 18-49-ben különösen erős. Minden téren megidézték az 1. évad szellemét, talán a régi nézők is késztetést éreznek majd az újbóli bekapcsolódásra. Amúgy külön meg kell dicsérnem az effekteket nem tudom, hogy a Disney adott-e több pénzt, de az effektek jól néztek ki, persze volt egy greenboxos baki, azonban például a Frozen-ből ismert hószörnyeteg brutál jól nézett ki, ahogy a fogalmam sincs milyen bárányos nőnek a botja is, ahogy a jéggel való varázslatok is.


Összességében: 10/8
Erősen kezdett az évad, úgyhogy nyugodt szívvel szórok ki rá ilyen magas pontszámot, hisz az új történetszálak biztatóak, nem önismétlőek, ahogy némi karakterfejlődés is akadt, szóval minden szép és jó, bár a karakterekkel lehetne mit kezdeni, esetleg mészárlás. Úgy tűnik minden visszatért a régi kerékvágásba, azonban nem adom lejjebb a lécet, hisz még 20 részen keresztül minimum ezt a mércét alulról meg kell közelíteni. Amúgy most tűnt fel, ahogy a vendégszereplők wikipédiáját olvastam, ahogy mennyire szeretnek az alkotók a régi Lostosokkal dolgozni. Megbízható munkaerő. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése