Oldalak

2014. október 22., szerda

Pilotkritika: Jane the Virgin


Az egyik legvártabb őszi újoncom, Jane the Virgin volt, amit mindenki előre leírt, mivel telenovella remake, CW-n készült, románcokat ígért és az ősz legelső buktájának tűnt, hogy aztán rácáfoljon a szkeptikusokra. A tévés kritikusok szerint az ősz második legjobb újoncsorozata, hétfőn este a halálsávot kapta meg, azonban 1,6 millióval olyan számokat hozott, amit régen láttak aznap a csatornánál, és ez egy dramedy, ugyanis kicsit kifigurázza a műfaját. Nem titkolt célközönség a latinó, akikből akad bőven az USA-ban, mégis jó olyant nézni, ami az otthon melegét, tévészokásait idézi fel. Nem mondom azt, hogy hatalmas meglepetés lett volna számomra, nem különösebben, de nagyon szeretni való volt, simán lenyomta nálam a Gotham-et vagy a Forever-t, oké, egyáltalán nem lehet összehasonlítani a nyomozós szériákkal, mégis sokkal jobban lekötött, mint az a kettő. Olyan volt, mint a Red Band Society egy jó időpontban talált meg engem, mondjuk az nap este láttam a Holtodiglant, és bizarr módon találtam közöttük hasonlóságot. Akármit mondanak a CW mostanság sokszor belenyúl a tutiba, csak a szappanosítási kényszert kéne lemosni magukról, hogy tökéletes legyen.


Egy venezuelai telenovella alapján. (A sok természetfölötti, szuperhősös és high concept sorozat közül tényleg kilóg.) A helyszínük Florida, ahol megismerkedhetünk Jane-nel. Jane egy vallásos lány, aki próbálja elkerülni édesanyja hibáját, aki 16 évesen szülte meg őt, ráadásul az apját sem ismeri, az élete gyakorlatilag tökéletes, van egy csodálatos barátja, nem sokára lediplomázhatna, szüzességét házasságig megőrzi. Egy rutinvizsgálat során véletlenül mesterségesen megtermékenyítették, amitől felfordul az élete. Ráadásul a főnökének a gyermekével várandós, akivel egyszer már egymásba gabalyodtak. Felszínesen boncolgatják a véletlen teherbeesés problémáit, mert ez tényleg a véletlen műve. Szóba kerül az abortusz, a gyerek megtartása vagy örökbe adása, az anyai minta. Nem bánom, hogy ebbe a témába komolyabban nem mélyedtek el, mert nem erről szól, bár nem baj, hogyha egy kis erkölcsi tanulsággal szolgál. Ennek kapcsán ismerjük meg Xo, Jane anyjának az esetét, hogy ő minden körülmények között meg akarta tartani a lányát. Nem a történet viszi el a hátán a történetet.


A dramedy működik tökéletesen, hisz egy kicsit elemezgettem a terhesség negatív következményeit, azonban a sorozat szerintem nagyon aranyos. Úgy látszik nálam idén a cuki dolgok találnak be, mert ez is egyszerűen szívet melengető volt. Tele van megmosolyogni való pillanatokkal, igazi vicces jelenetekkel, amihez az alapot a latinók szolgáltatják, akikről tudjuk, hogy laza népség. Ott van például Xo, aki nagyon lazán veszi az életet, míg Jane egy nagyon komoly lány, szerintem anyu nagyon aranyos nőci, aki látszik, hogy tiszta szívből szereti az egy szem lányát. Még mázli, hogy megjelenik apuci, hogy felkavarja az állóvizet. Nagyon tetszett a pilotban, hogy kifigurázzák a telenovellák világát, erre jó példa Jane teherbeesése, hogy nem minden az izmos pasikról szól, hisz még Jane és a vőlegénye is nehezen néz szembe ezzel a helyzettel, sőt még a srácot is megérted, hogy miért rossz neki ez. Már eleve az első telenovellás részen nevettem, ugyanis olyan volt, amilyen, és szerintem a készítőknek is ez volt a célja ezzel, bár a szappanosítást el lehetett volna kerülni. Kérlek, annak a fickónak a gyerekével várandós, akibe bele volt zúgva, apu képbe kerülése vagy Rafael magánéleti kavarásai nélkül.



A szereplők szeretnivalóak, annak ellenére, hogy kissé kétdimenziósaknak tűnnek, mert vannak a jó szereplők és rossz szereplők, erre tökéletes példa Petra, aki az igazi dög feleség megtestesítője, minden neki állt feljebb, szerencsétlen gyereket nehogy megkapja. A legnagyobb pozitív csalódást nekem Rafael okozta, aki egy komoly fazonnak tűnt, persze utaltak rá, hogy régen nagy lábon élt, azonban rákos volt, aztán átértékelte az életét, ahogy a házasságát is. Úgy vagyok vele, hogy megérdemelné a babát, csak nem a szajha feleségétől. Az az érzésem, hogy lesz szerelmi háromszög vagy trapéz, lesz kavarás Rafael és Jane kis múltbéli csókja miatt, van egy olyan érzésem, hogy a baba összefogja őket hozni, Jane vőlegénye is fog egy sort majd emiatt hisztizni, ő igazából nem túl árnyalt, csak az álomfiú megtestesítője, látszólag van egy sötét titka. Feljebb írtam, hogy Jane anyukáját nagyon szerettem, ahogy a nagyi figurája is nagyon bejött nekem, az tipikus karót nyelt öreg katolikus, bár helyén van a szíve. Jó vicc, hogy a Teen Wolf-ban egy kemény vadászt alakít ugyanaz a nő. Jane karaktere szintén nagyon szimpatikus, könnyen beleélheti magát az ember az ő helyzetébe, mondjuk senki sem akar arra ébredni, hogy véletlenül teherbe esik, ráadásul sohasem szexelt ezelőtt. Egy aranyos, komoly lány, akinek teljesen meg tudtam érteni a vívódásait és a döntéseit. Gina Rodriguez egy egész ügyes lány, talán ő lesz az ősz új felfedezettje, ugyanis nagyon jól hozta a figurát, persze, különösebb extra nincsen szerintem Jane karakterében, azonban meg kell dicsérni őt, mert CW-hez képest nagyon jól játszott. Amúgy szerintem egy teljesen természetes nő, nem egy csinibaba, hanem életre való.


Vannak fenntartásaim a folytatást illetően, mint mindennél, ugyanis nem hiszem, hogy hosszú távon van elég spiritusz a sztoriban, ugyanis a terhességet maximum egy évadig lehet elhúzni, utána csak a szerelmi évődést tudom elképzelni, azonban ha marad a vígjáték vonal hangsúlyos, akkor rendben leszünk. Szerintem bőven heti nézős marad. Külön ki kell emelnem a spanyolos hangulatot, tudom, hogy eleve ők a célközönség, azonban nekem nagyon tetszett az, amit csináltak, emiatt volt egyfajta laza hangulata a pilotnak, ezért tudtak még az elcsépelt fordulatok is megmosolyogtatni. Nagyon jó, hogy rendes spanyol beszédet is hallunk, ahogy telenovellák is vannak, ahogy spanyol énekek is, hisz szerintem mégis csak ez a világ egyik legszebb nyelve, persze csak a magyar után. Ha egyszer amerikai sorozatban Omegát dúdolnak, akkor ajándékcsomagot küldök nekik. Szerintem jó választás volt az Emily Owens M.D. kreátora, Jennie Snyder Urman, nagyon hasonlít a korábbi munkájára. Sajnos, abból a sorozatból is csak négy részt láttam. Majd egyszer eljutunk addig, hogy az egész évadot végre végignézzem.

Összességében: 10/7

El vagyunk árasztva a feel good sorozatokkal először Red Band Society, majd A to Z, aztán Jane the Virgin lassan bajban leszek, hogy mire szánjam rá az időmet. Ez egy egyszerűen tökéletes limonádé, ami negyven percre kikapcsolja az agyadat, méltó párja lehetne a Hart of Dixie-nek. Aranyos a történet, aranyosak a szereplők, kell ennél több? Nem is hiszem, hogy valaha több lesz ennél, azonban ha mindig ilyen marad, nem esik át a ló túloldalára, akkor szerintem jobban leszünk. Remélem, hogy a nézettség marad, mert el tudnám nézni Gina Rodriguez természetes alakítását egy ideig nézni, mert végre nem csak egy csinos pofit kapunk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése