Oldalak

2014. október 12., vasárnap

Supernatural: Kezdett a 10. évad nagyon gyengén




Immár tíz éve robog a Winchester-tesók Impala-ja a sorozatok autópályáján, ahol nem egyszer került kátyúba. Tíz éve számokban mérve hihetetlen, hisz elérik a 200. részt, szerintem sokan nem gondolták, hogy ez lesz a legtartósabb természetfeletti sorozat, még arról sincsen szó, hogy ez lenne az utolsó, hisz a csatorna nyitott lenne a további folytatásra természetesen a kellő nézettség mellett, plusz ha a két főszereplő (Jensen Ackles és Jared Padelecki) nem unják a banánt. Látszólag, ők elvannak a biztos anyagi forrással, hisz eltartja őket, és az évadnyitó után ezt látom a készítőkön is, hát ennél közepesebb évadnyitót utoljára a 6. évad nyitásánál sikerült összehozniuk, pedig próbálkoztak. Egyszerűen nem sikerült eltalálni a történetszálakat, aztán nem tudták eldönteni, hogy halál komolyan vegyék magunkat, vagy legyenek lazák, úgyhogy átvertek az előzetessel, pedig Jeremy Carver írta a forgatókönyvet, és olyan szépen indult a rész, és olyan szépen dőlt dugába az összes reményem. Persze, 22 résznyi lehetőségük van arra, hogy kiköszörüljék a csorbát. Persze, közel sem volt katasztrofális az évadnyitó, csak ha tudom, hogy sokkal jobbat is tudnak írni, akkor ne egy ennyire unalmasan, építkező, bosszankodós évadnyitót rakjanak le elém. Tovább spoilerezve leírom, hogy miért nem tetszett.


9. évad úgy ért véget, hogy az egyik tesó szokás szerint a halálán volt és ténylegesen el is távozott, eddig szokásos sorminta, aztán bevigyék a nagy gyomrost, hogy az igazi vadászlelkű a legrosszabb ellenségévé démonná válik. Dean démon lett szerintem egy hatalmas cliffhanger volt, hisz ez az, amitől a falat kapartam a folytatásig, és kicsit elfelejtettem a gyengébb évadot, hogy aztán az évadnyitóba nagyot csalódjak, ja és szóljanak semmi működő dolgot nem képesek összehozni. Persze, a rész megnézése után csak picit voltam dühös, inkább a keserűség lett rajtam úrrá. Necces volt az évadnyitó, mert a függővéget nem jól oldották fel, mert egyszerűen semmit sem éreztem. Az évadnyitó teljesen súlytalan volt, pedig voltak rendes próbálkozások, csakhogy számomra dugába dőltek. Mondjuk abban bízom, hogy a gyenge szezonnyitó után általában összekapják magukat, aztán egy jó évadot kapunk. Talán azért koppant nagyot nálam a rész, hisz elég nagy elvárásaim voltak az előzetesek és a cliff miatt, igazából az legnagyobb bajom, hogy túlságosan az alapozás folyt, egyszerűen semmi érdemleges nem történt. A lényeg, hogy Samet elkapta egy tesóját elvesztő őrült, aki Dean-t akarja levadászni, mert ő végezte öcsivel, ezért ültem végig 40 percet.

Azért, hogy a Supernatural-t nem döngöljem teljesen földbe, el kell ismernem, hogy a rész legalább nagyon jól kezdődött, sőt az első 5-10 perc egész izgalmas volt, mert Sam elkezdte a Dean kereső akciót, egy démon kínzott, hogy hol a francban a testvére. Aztán hiába jött elő a szokásos beépülésdi, inkább egy gyengébb monster-of-week epizódra emlékeztet. Semmi érdeklődést nem sikerült kicsikarniuk belőlem, egyedül Samet sajnáltam. Amúgy az érdekes lehet a jövőre nézve, hogy hogyan vívódik magával szokás szerint, hisz meg akarja találni Dean-t, viszont szörnyetegnek is tartja, hátha feketeszemeket látsz, akkor baj van. Még Crowley is elsütötte, hogy Boci is egyszer volt hasonló állapotban. Az lesz jó, hogy ha a két tesót összerakják egy tesztoszteronküzdelemben. 


A démonvonal egy fokkal érdekesebb volt, bár annak tudom be, hogy Crowley-t imádom, és megint ő kapta a jó egysorosokat, Dean meg a legjobb. Az volt az érzésem, mintha a készítők is most találnák ki, hogy na ezzel mit kéne kezdeniük, hisz a Pokol Királya Dean Winchester-rel az oldalán. Ez olyan, hogy majd pár rész múlva esetleg nagyon jó lehet. Ők ketten tényleg ellopták a show-t, persze, ez sem volt valami kimondottan jó, de még ők voltak a legszórakoztatóbbak. Itt az is tetszik, hogy konkrétan ők sem tudják, hogy Dean pontosan mivé vált. Oké, tudjuk, hogy démon lett, viszont nem valami sima mezei démon. Érezhetően Dean személyiségében is elkezdődött a változás, mert pszichopataként viselkedik, ha rájön a bunyózási kényszer, mintha maga sem tudná mit kezdjen magával. A királyság mellett elég megtörtnek érezte mind a karakter, mind a történetszálát, ami inkább nyomasztott engem. Lécci Dean-ből badass, vicces Deanmon legyen, hadd élvezkedjen a néző. Ahhoz is ragaszkodom, hogy legalább évad feléig fennmaradjon ez az állapot. Ehhez köthető a legjobb poén, hogy Crowley démonokat küldött Dean-re, hogy edzésbe tartsa, legalább egy jót nevettem, meg Crowley és Sammy telefonbeszélgetése volt még jó.


Castiel-fanok se őrüljenek meg az epizód egyharmadát ráhegyezték ki. Ha a Sammy-vonal jóból megszokott lett, Dean és Crowley nem rossz volt, akkor az angyalosdi volt a rész abszolút mélypontja. Nem is értem, hogy miért erőltették bele ezt a történetszálat, ugyanis nem vitte előbbre a cselekményt, az jött le az emberi dolgok a legjobbak. Nagyon szeretem Castiel-t, de szerencsétlen tényleg egy papucs. Ha a kegyének visszanyerésével foglalkoztak volna, egy rossz szavam sem lenne erre. El kellett menni két rendetlen angyalt megregulázni, mert nem akartak hazamenni. Őszintén fogalmam sincs, hogy Hannah miért pont Castiel-hez fordult segítségért, hiszen látszott, hogy a halálán van. Egyetlen racionális magyarázat, már amennyire egy természetfeletti sorozatnál beszélhetünk ilyenről, hogy esetleg kegyet akart szerezni neki, mert voltak erre célzások. Öncélú volt az egész, csakhogy kitöltsék a köztes játékidőt. Legalább Misha Collins haldoklása emelte a jelenetek színvonalát. Az angyalokba a tavalyi után egyáltalán nem fogok bízni.


Szerintem ott bukott el a rész, hogy nem sikerült megtalálni az aranyközéputat, ez a keresgélés, csapongás jellemezte az egészet. Nem tudták eldönteni, hogy drámázzanak, halál komolyak legyenek, vagy vicces, frappáns beszólásokat osztogassanak, ezért lett az ember belsejében egy nagy üresség az eredmény, pedig ezzel nem szokott probléma lenni. Én úgy gondoltam, hogy lesz dráma, hisz szörny lett az egyik tesó, de pont démon Dean-nek a poénszolgáltatónak kellett volna lennie, hisz a démonok elég lazák. A nyomasztó sötétség, ezért kellett Castiel... Még Impala sem volt, az alapvető tartozék. Nem hiába morogtam magamban az egész rész alatt, bár legalább néhányszor sikerült megnevettetniük. A beszólások nagyjából sikeresen megmentették az epizódot, ahogy Crowley és Dean is működött, meg a nyitójelenet nagyon jó volt, amíg néztem elröpült vele az idő, annak ellenére, hogy igazából semmi sem történt. Nagyon látszott az építkezés Dean-nél. Ilyenkor mondjuk azt, hogy ennél lejjebb talán nincsen.


Összességében: 10/5,5

A Winchester-tesók eldöntötték, hogy hetibe nem igazán éri meg nekem nézni, főleg, ha ilyen részeket csinálnak, de végleges döntés a 3. rész után születik, mert az a rész Dean és Sam eszmecseréről fog szólni. Annak ellenére, hogy bepipultam, tökre örültem az évadnyitó magas nézettségének, ugyanis évek óta nem voltak ennyien kíváncsiak egy SupNat részre sem, ugyanis 2,79 millióan látták, 1.2-es demót szállított, bőven csatornaátlag felett, a slusszpoén, hogy megvert egy Foxos sorozatot. Amúgy a kirobbanó nézettség a The Flash felvezetésének volt köszönhető, hisz azt 4,5 millióan követték, ha így nézzük a felvezetés 40%-át elbukta, de a CW-t nem érdekli, hisz 2 millió néző, bár ott a 1,5-nek is örülnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése