Oldalak

2014. október 18., szombat

Gotham: az első részekről - Nagyobb a füstje, mint a lángja?


Gotham, az a hely, amit általában a hétköznapi mozi- vagy tévénéző is ismer, ha még nem is feltétlenül mozog otthon a DC képregények világában. Egyre több csatornának sikerül eladniuk az ötleteiket, nem hiába, hisz az Arrow két évvel ezelőtti újoncszezon nagy durranása volt, a Fox-ra pedig ráférne valami tartós siker. A tavalyi tévés szezonban a Sleepy Hollow-on és a Bones-on kívül gyakorlatilag minden bukdácsolt náluk, ráadásul előbbi nézői el is tűntek idénre. A Gotham a Batman előzménysorozataként van számon tartva, hisz a denevérember kalandjai több százmillió dollárt termeltek filmenként a kasszáknál, hát persze, hogy nyerő ötlet ebből egy tévésorozatot készíteni. Nem is panaszkodhatnak a csatornánál, mert viszonylag jó szinten hoz, így a 2. évadra reális esély van, bár még 18 részen keresztül tartani kéne ezeket a számokat. Nekem nem volt túl nagy a várási fokom, mert nem vagyok oda Batmanért, viszont DC, volt egy telitalálatuk nálam, aztán a történet a züllött helyről nekem bejött, úgyhogy a pilotnak egy esély járt, ahogy utána az eddig leadott három részt is megnéztem. Elég vegyes eddig az összkép szerintem.



James Gordon felügyelő nem rég került a Gotham-i rendőrséghez, ahol első ügyeként a város legbefolyásosabb párjának a gyilkossági ügyét kapja meg, közben szembe kell néznie a korrupcióval, a bandaháborúkkal, magyarán a város mocskával. A társa, Harvey sem egy tisztakezű ember. Közben szemtanúi lehetünk Bruce Wayne gyerekkorának, aki első benyomásra sohasem volt kölyök, még a trauma ellenére is, Selina Kyle zsebtolvaj mesterségének, ahogy Oswald gonosztevővé válásának. Nem hiába kapunk eredettörténetet. Aki a képregénybeli akciót várja, az jócskán csalódni fog, ugyanis egyelőre a sorozat látszólag nem igazán több egy nyomozós kicsit high concept szériánál, hiába a nagy múlt, olyan érzésünk lesz, mintha ezt a sztorit már láttuk volna valahol. Ezek ellenére nem érzem, hogy kár lenne belenézni, ugyanis ha leköt az átkötő szál, ami inkább a korrupcióval foglalkozik, konkrétan a bandaháborúval szerintem el lehet nézegetni, hisz nem hiába hoztam magamra azonnal szinte, bár a negyedik rész után nem tudom, hogy marad-e heti?



Gotham sötét, nyomasztó atmoszférája nekem nagyon tetszik, tökéletesen passzol ehhez a nyomasztó helyhez, bár nekem kicsit hihetetlen, hogy egy „amerikai” várost ennyire áthat a bűnözés, kérlek az USA –oké, nagy ország-, de viszonylag az egyik legbiztonságosabb hely, ahol működik FBI, CIA és hadsereg. Hihetetlen, hogy semmilyen felsőbb vezetésnek nem tűnik fel, hogy a polgármestert sakkban tartják, meg azt is nehezemre esik elhinni, hogy a rendőrségnél Jim Gordonon és a két akadékoskodó nyomozón kívül senkit sem zavar, hogy nem a szabad akarat érvényesül. Tudtommal ez készteti majd Bruce Wayne-t bűnüldözésére. A nyomozásokat is elég kényelmesnek érzem, kicsit költségkímélőek, minden nyom ennyire kézenfekvő. Nem magyarázzák meg nekem, hogy egy profi bérgyilkos az alibi munkahelyén őrizgeti potenciális áldozatai fényképét, ennyire amatőr nyomot hagyna maga után. A heti esetek között akadnak érdekesek, eddig a luftballonos igazságosztó volt a kedvencem. (Némi utalás a jövőre)



A történet oké nem az eredetiségével, hanem a köré épített franchise miatt ültette le a nézőket. Az átkötő szálak szerintem nagyon jók. A bártulajdonos fekete nő magánakciója, hogy ő kerüljön a legfelső pozícióba nekem elsőre tetszett, bár van egy-két tippem, hogy hogyan valósítja meg, úgyhogy nem hiszem, hogy itt különösebben meg tudnának lepni. A Wayne-gyilkosság, ami látszólag megoldódott a pilotban, továbbra is hangsúlyos szerepet fog kapni, főként, hogy ifjú Bruce Wayne-nek eddig minden részben voltak jelenetei. A bandákon fog múlni a nagy durranás. Egyelőre van néhány karakter, akikkel nem igazán tudom, hogy mit akarnak kezdeni. Például Selina Kyle a későbbi macskanő szerepe nem tisztázott, hiába volt ütős kiscsaj, ahogy a gyerek Bruce Wayne-nel sem látom, hogy mit akarnak kezdeni, első blikkre nem normális. Azért kellett szerintem, hisz az ő nevéhez van kötve a város a valóságban.


Nagyon szereplők terén nem érzem úgy, hogy mellé lőttek volna. James Gordon nagyon szimpatikus figura, és látom rajta, hogy meg akarja gyógyítani ezt a várost. (DC-sek miért vannak rákattanva a „beteg” városokra?) Szerintem megnyerő ember a zárkózottsága ellenére is, elég nagy feladatot osztott ki magára. A gengszterek egyelőre elég kétdimenziósak, bár Falcone hatásos volt az enyém minden hozzáállásával, a fekete maffiózó nő, azon kívül, hogy jól van, eljátszva mást nem tudnék mondani róla, kicsit a miértekre vele kapcsolatban több válasz is lehetne. A gyerekek egyáltalán nem idegesítőek, bár Bruce Wayne-ről már feljebb írtam, hogy kicsit lökött, koraérett, értem, hogy meghaltak a szülei, de szerintem amúgy is ilyen volt, Selina Kyle szimplán badass lány. Négy rész után már meg tudnám választani a sorozat legeslegjobb karakterét, aki természetesen Pingvin lenne, ráadásul egy jellegzetes arcú színészt sikerült választaniuk, aki ráadásul a pszichopata szerepében tündököl is. Tudjuk, hogy nincs ki mind a négy kereke, bizarr módon élvezi a gyilkosságot, szánalmasnak tűnik, aztán állj az útjába vagy szólj be neki, már is alulról szagolod a figurát, ezen kívül egy sunyi kis féreg, ezért kedveltem meg hamar ezt a szemétládát. Nem lepődnék meg, ha a fináléban ő lenne a nevető harmadik, vagyis negyedik.

Nem tudom, hogy meghagyom-e heti nézősnek, bár lehet, hogy James Gordon felügyelő és Pingvin miatt. Mondjuk most az lesz, hogy a 22 résszel a zsebükben szerintem kényelmesebbnek fogják magukat érezni. Azt mondjuk, nem mondhatom rá, hogy ne pörögne, mert pörög. Most úgy látszik Jim magánéletét kivágták az ablakon. Azt nem tudom, miért kellett erőltetni a menyasszonyának és a munkatársnőjének a kapcsolatát ennyire erőltetni. Mindenki nyugodjon meg, nyílt a sorozat a melegek és a többi rassz felé, ezt a mottót tudom, leginkább elképzelni házon belül. A premier 8 millió nézőt érdekelt, azóta kicsit megcsappant, bár úgy látszik, beáll. Sima túlélési esélyek, ha tartja ezeket a számokat, bár nem ez fogja megmenteni a Foxot.


Összességében: 10/6,5
Szokásos maffiavonal és szokásos nyomozások, bár a heti esetek terén eddig volt némi fantázia. Szerencsére a főszereplő elég szimpatikus és szánni való, az egyedüli agy a rendőrségen. Pingvin a leghatalmasabb figura a világon. Messze nem az ősz legjobb újoncát adta nekünk a Fox, ezek ellenére simán nézős, főleg, hogy nálam a Sleepy Hollow kiesett, nem akarom folytatni az új évadát. Jövő heti rész után döntök, bár így is túltengés van heti nézősök terén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése