Oldalak

2013. január 11., péntek

The Walking Dead: Kritika az 1. évadról

Téli szünet volt és az unalom ellen kellett egy sorozat, aminek az eddigi részeit 1-1,5 hét alatt megnéztem. Ez a The Walking Dead című posztapokaliptikus zombis sorozat, ami 2010-ben indult hódító útjára. Én akkor lettem kíváncsi rá, amikor az első évadáról csak jót olvastam. A siker jogos, hiszen a drámát remekül ötvözi a világ vége utáni hangulattal. Bennem ezek a kérdések fogalmazódtak meg: Hogy tudsz újra élni egy zombik uralta világban? Meddig tudod az emberséged? Már tényleg a túlélés törvényei érvényesülnek? Igazából az egész mozgatórúgója egyértelműen a dráma. Az ACM kábelcsatorna nagyon beletrafált. Mondjuk elég spórolósak voltak, hiszen az első évad mindössze hatrészes, bár ha a pilot részt elnézem nem hiszem, hogy olyan költségkímélőek voltak. Szerintem a pénz első fele elment erre.

Screen Shot


A történet röviden annyi, hogy Rick, aki egy rendőr volt a normális életben egy lövöldözés során megsérült az apokalipszis előtt, ezért kómába esett, míg egy napon felébred és döbbenve tapasztalja, hogy a világot ellepték a járkálók, és feltette szándéka megtalálni a családját, a fiát és a feleségét. Lorit és Carlt, a családját Shane, a legjobb barátja mentette meg. Egy csapattal élnek együtt napról-napra. Röviden ennyi és ezzel a lényeget meg is ragadtam. Már az egész alapszituáció, hogy arra ébredsz fel, hogy az emberiség nagy része megzombult és a húsodra pályáznak.A megvalósítás tényleg remek. A zombik ocsmányak és nem túl gusztusosak. Valami olyasmit olvastam, hogy zombiiskolát tart fent a stúdió, mivel az előlük való menekülésről szól az egész a vizuális effektek éppen, hogy verik az Asylum filmstúdiót. Oké, ezt szemét volt. A robbantásokkal az a baj, hogy látszik, hogy számítógéppel csinálták. Mondjuk ebben az évadban csak egy volt.



Néhány szóban meg kell emlékeznem az első részről, ami hatalmas. Ez a felvezetés tökéletes volt. Nálam a vége tette fel rá a pontot, amikor Rick elment lóháton Atlanta-ba, hogy a menekülttábort megkeresse erre több ezer halottal találta szembe magát. Mondjuk nem mondhatom rá, hogy pörgött, mint egy pocsék akciófilm, de a maga ütemében szépen haladt. Számomra az jött le az egészből, hogy a sorozat azért komolyan veszi és akarja vetetni magát. Nálam sikerült, hiszen zombis unalmas sablonos tucathorror van bőven, viszont ilyen jó sorozat egy sem. Gondolom az elgondolkodtatás is cél volt, mert nálam sikerült. Azon filóztam mostanában mi lenne, hogy akiket ismer és szeret az ember egyszer csak fel akarna zabálni minket. Mi történne vele? Egyszerű válaszom zombivacsora válna belőlem. Nem vagyok belevaló, sem harcos, bár a kis hisztis Carl is túlélte. Hát megtanulna az ember alkalmazkodni, akkor boldogulna talán. Azért az elsőnél maradok, hogy megesznek. Az első részhez visszatérve ezt sok film is megirigyelte volna.

Volt egy színvonala és azt tartotta is. Emellett nekem szemet szúró vagyis engem zavaró dolgok voltak. Leginkább a forgatókönyvben láttam a hibákat. Ez igazából nem rossz, de a szereplőket nem ismertük meg max. Ricket, Shane-t, Lorit. Oké, nem mondhatom, hogy nem kapott pillanatot mindenki. Megismerhettük Dylant, aki egy böszme bátyja van vagy volt. Amúgy ő a kedvenc karakterem a második évadtól leginkább. A legidegesítőbb titulus címet nálam Andrea szerezte meg, bár az tényleg szomorú volt, amikor a húgát megölték és lelőtte. A meg-akarok-halni-ja kiakasztó volt a fináléban. A többi szereplő csak úgy volt. Persze, ezért annyira nem haragudhat az ember, hiszen hat rész alatt nem lehet sok mindent kibontani. A legunalmasabb számomra a szerelmi háromszög volt Rick-Lori-Shane között, főleg Lori bicskanyitogató viselkedése, Shane-t pedig megértettem. Olyan felesleges volt.


Miután kidobáltuk a hibás almákat együk meg a hibátlanok. Ezután az idióta hasonlat után a dráma részre térnék át, amit azt hiszem már ecseteltem, hogy nagyon jól működik. Szerintem a kétségbeesett, reménytelen, céltalanságot remekül hozzák. Elég hiteles, hogy van, aki feladja, mert nem akar ebéd lenni. Mondjuk érthető. Ez érdekes, hogy Andreat ezért meg lecsesztem.Őt hagyom is. A finálé nekem tetszett, hogy próbálták megmenteni az életüket. Egyedül a robbantással kötözködtem. Amúgy gondoltam, hogy a gránát előkerül, ezt remekül érzékeltetik, hogy mutatnak egy eszközt, aminek lesz funkciója. Mondjuk én azt hittem akkor használja Rick, amikor ki akart jutni a zombik kezei közül. Ettől eltérek. Az emberség kérdését szerintem elég jól boncolgatja itt Jim esetére gondolok. Most megöljük vagy hagyjuk megzombulni? Szóval a forgatókönyvet nem vetném tűzre.

Azért a pozitívum olyan karaktereknek (vagy színészeknek?) köszönhetően Rick vagy Dylan vagy Shane. Rick a megtestesült "jó", aki nem hagyja cserben azt, akit szeret, van becsülete, szóval a lovag. Ilyen férfit én magam is elfogadnék, bár ő idős lenne hozzám. Dylan a vagánysága és a lazasága miatt szeretem, főleg a második évadtól, arról majd később. Főleg azt bírom, amikor lazán kinyírja a zombit és leoltja a többieket, hogy ezt sem tudjátok jól csinálni. Hú a bátyja az milyen utálatos és még szépen fogalmaztam. Shane jó fej, erős férfi. Nagyon róla nem tudok mit mondani.

Összességében: 5/4 - ez nem szombat délutáni matiné. Kell hozzá gyomor, szív és agy, mert amúgy jó szórakozás.

Megjegyzés: Ez a kép mondjuk nem jó példa, de csak szerintem hasonlít Lori értetlen képe Nacy-ére a Weeds-ből?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése