Oldalak

2014. március 23., vasárnap

The Walking Dead: a 4. évad vége előtt

 

Nagyon régen került szóba a The Walking Dead a blogon. A csalódást keltő 3. évados finálé óta nem is ragadtam a sorozatról tollat, pedig a jelenleg futó 4. évadot hetiben nézem, amit nem biztos, hogy megérdemel. Lehet, hogy szétszednek a rajongók, de a TWD közel sem a legjobb sorozat, azonban a múlt heti epizóddal nagyot durrantottak a készítők. Csak tudjátok, hogy ezzel az a probléma, hogy nem egyszer kell óriási hatást kiváltani a nézőből, hanem folyamatosan.

Mondjuk úgy csinálok, mintha a 4. évad részei nem tetszenének. Be kell, hogy valljam az évad első fele közel sem volt olyan szórakoztató, azonban közel sem volt rossz. Egyszerűen a börtönben zajló események közel sem tudtak úgy megérinteni. Mégis azt kell, hogy mondjam, érzem, hogy a készítők fejlődnek. Szerintem az idén sokkal jobban kiszámolták, hogy mennyi minden jusson a 16 részre. Persze, továbbra is lassú a történetvezetés, azonban közel sem unalmas.


Az évad 2. fele pedig nagyon-nagyon tetszik nekem. Azt hiszem, hogy egy nagyon jó irányba indultak el a készítők. Egyszerűen úgy tűnik, hogy sokkal jobban bejön az egésznek a road movie, mint az egy helyen toporgunk lásd börtön vagy a farm. Mindent olyan jól adagolnak, ezzel a szétszakadt csapattal, hogy öröm nézni azt, ami a képernyőn zajlik. Azért ez sem közel tökéletes, mégis megvettek. Úgy látszik beértek a készítők, vagy jobban bejött a harmadik showrunner. Az évadból sajnos már csak két rész van hátra, úgyhogy remélem odarakják magukat. Azonban úgy érzem, hogy a múlt heti részről muszáj írnom, úgyhogy tovább spoilerezem.

Ha keresnem kellene egy sorozatrészt, ami durván sokkolt, az azt hiszem, hogy a Walking Dead 14. része lett. Pedig igazából maga az epizód közel sem indult érdekfeszítően, mert annyi volt, hogy Carol, Tyreese és a két kislány találtak egy házat. Az egyik érdekes pontja a két gyerek nézete volt, amik szerintem abszolút reálisak voltak. A kisebbik úgy gondolta, hogy embert nem tud ölni, de zombit muszáj. Nagyon naivnak gondoltam az ő világnézetét, ahogy Carol is velem értett egyet velem, hiszen ez az ártatlanság vezetett a lánya halálához. A másik lány az pedig ember volt képes ölni, és bizarr módon házi kedvenceknek gondolta a járkálókat. Amúgy ő etette a börtönben őket. Ez is gyerekes. Mégis vannak ilyenek. Mindkettőjüket Carol akarta meggyőzni az igazságról.

Azonban a rész akkor robbantotta a drámai, érzelmi, sokkoló bombát, amikor Carolék a gyújtőgetésből visszatérve a nagyobbik lányt vérben úszva találták meg, mert megölte a húgát. Ide sikerült egy akkora WTF?-momentumot becsempészni, hogy tátva maradt a szám, hiszen azt hittem, hogy az előző zombitámadásos jelenetben sikerült pszichókát meggyőzni, hát mindannyian hatalmasat tévedtünk. Egyszerűen azt a tényt bedolgozni, hogy a saját húgodat megölöd azért, hogy az elborult világnézeted bizonyítsd.

Szerintem ennél még WTF?-pillanat az volt, amikor Carol kikísérte a lányt a kertbe és lelőtte. Erre senki sem számított, főleg arra, hogy ekkorát fognak meglépni. Nem hittem a saját szememnek. Az már csak mellékes drámának tűnt, hogy Carol bevallotta Tyreese-nek, hogy ő ölte meg a barátnőjét és a fickót, aki megbocsátott neki. Szóval a kislány a ledurrantása a nagyon sokkoló kategóriába esik. Sosem hittem volna, hogy a TWD készítői egyszer ennyire tökösek lesznek, hogy végül is két gyereket kivégeznek. Persze, tudom, hogy merészek, azért ez mégis robbantott.

Amúgy maga az évad nagyon korrekt részeket szállít, főleg az idén. Emellett a másik kedvenc részem a Daryl és Beth kalandozós epizód volt, akik közül remélem, hogy egyiket sem fogják kinyírni. Sajnos, Beth-nek nagyon személyiséget adtak, ami sok bizakodásra nem ad okot, plusz a készítők azt is mondták, hogy azt sem érdekli őket, hogy Daryl közönség kedvenc, nem félnek kinyírni. Akkor tüntetés lesz.

Összességében: 10/8

Vannak unalmasabb részek, azok leginkább az évad első felében, azonban a múlt heti rész az nagyon erős volt, de az előtte lévő road movies epizódok is nagyon hangulatosak voltak. Szóval nagyon kíváncsi vagyok, hogy a hátra lévő két rész mit tartogat. Azután valószínűleg lesz egy másik kritika is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése