Oldalak

2013. május 20., hétfő

Charles Bukowski: Hollywood

Ha őszinte akarok lenni, el kell árulnom, hogy Charles Bukowskiról semmit sem tudok. A neve egy vacak fantasykönyvből ismerős, ahol a verseit emlegették. Egy biztos, hogy író, hogy milyen siker könyvei vannak, fogalmam sincs, én a könyvet a jó kis borítója és a tartalma miatt olvastam el. Érdekes könyv, mert nem fogok rá sokat adni, de keveset sem és sokat sem tudok róla írni, mert különösebben nem mozgatott meg. Számomra ezekről nehéz beszélni, mert ha valamit utálsz, azt lehúzod, ha valamit szeretsz felpontozol, ez nálam a nem-rossz-de-olvastam-már-jobbat-is kategóriába esik. Inkább leírom róla a véleményem.

Tartalom: Bukowksi az „amerikai slumok koszorús költője”, a sokak szerint szerethető, emberkerülő, alkoholista úgy látszik, csak érett regényíró korában jön rá, hogy Hollywood fénye talán csalóka kissé. Ha az olvasó ezt már régen gyanítja is, nem kell, hogy visszariadjon: akik kedvelik Bukowski brutálisan egyszerű stílusát, azok ezt a Hollywood című könyvben végtelen őszinteségével – s a szerzőtől nem is megszokott öniróniával – körítve élvezhetik.

Ez nem egy mélységgel, tanulsággal felruházott könyv, szerintem egyszerűen valamit csak el akart mesélni, pontosabban, hogy milyen küszködés volt egy film elkészítése és a forgatókönyv megírása, ez az egész erről szól, hogy írt egy forgatókönyvet kérésre, amire egyik filmgyártó cég sem akart pénzt fektetni. Kiderül, hogy a rendező micsoda őrültségekre hajlandó, hogy ez a projekt megvalósuljon, amiknél tátva maradt a szemem és rosszallóan csóváltam a fejem. Ha belegondolunk a mai filmipar sem különbözik ettől, hiszen sok minden ötletért meg kell küzdenie az embernek. Itt a sztori nem igazán tűnik érdekesnek, hogy sikermozi legyen. Itt jönnek képbe a kicsit kattant szereplők a feltűnési viszketegséges színésznő, az alkoholt nem fogyasztó, de alkoholistát játszó színész, az őrült rendező és az alkoholista lovira járó író, aki függője ennek a két dolognak és mégis él, virul, amit főleg ifjú feleségének köszönhet, hát a karakterek közül egyik sem normális. Hogy a valóságban is így van-e nem tudom, viszont sokszor néztem,hogy mik történtek.
Az egésznek az a legnagyobb erénye, hogy olvastatta magát, hogy mi volt benne érdekes fogalmam sincs, hiszen ez inkább egy szórakoztató kötet vagy afféle. Talán az is jót tett az egésznek, hogy az író egyszerűen, tömören, őszintén fogalmazta meg, hogy értsék az ember, ez nem egy szépirodalmi alkotás. Tetszett, hogy nem róla is megtudhattam dolgokat és magának való embert ismerhettem meg, aki már nyugdíjas kort taposta akkoriban. Tipikusan az a könyv, ami nem egy műremek, hanem egy egyszerű, őszinte kötet, amiből egy-két dolgot megtudunk, nincsenek hatalmas fordulatok, csak valamit el akartak mondani nekünk.

Összességében: 10/7 - Egy Hollywood kulisszái mögé vezető kötet, amiben látod, hogy nincsen benne különösen semmi, viszont mégis érdekel, hogy vajon megvalósul-e a film. Talán ezért végeztem vele hamar, csak nem tudtam mit írjak róla, hát így is rövid kritika lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése