Oldalak

2014. május 11., vasárnap

Eurovízió 2014: Ausztria nyert, Kállay 5. lett



Idén is a 180 millió néző legnagyobb örömére újra megvalósult a Giccsfesztivál, amit idén a dánok rendeztek, mivel tavaly Emmelie De Forrest nyert az Only Teardrops című dallal, amivel fel is lépett és egyáltalán nem vált sláger belőle. Őszintén szólva nekem a műsor egy fokkal jobban tetszett, mint tavaly, mert egy-két jó szám akadt és a dánok szervezése jobb volt, mint a svédek. Ezek ellenére a műsor még mindig gagyi. Egy potenciális sláger sincs, csak gagyi popnóták sora, sőt néhol direkt hatásvadász nóták voltak. Utóbbira tökéletes példa a svédeket képviselő énekesnő, aki amúgy eszméletlenül jól énekelt, de semmilyen katarzist nem okozott a nézőben. Az elejéről lemaradtam, sőt nem is terveztem megnézni, aztán nézték mellettem, így bekapcsolódtam, mert a Kállay gyerekre kíváncsi voltam. Tavaly hosszabb volt a várakozás ByeAlex-re. Legalább valamiben javult a fesztivál. Amúgy ettől függetlenül a véleményem nem változott erről, ugyanolyan szar, mint eddig volt. Az országok direkt benyalnak elég sokszor egymásnak, pocsékok a dalok, amiket elnyomnék, ha a rádióban hallanám, és, hogy a fenébe kerül Izrael Európába, bár azt sem értem, hogy a volt szovjet utódállamokat miért engedik versenyezni? Oroszország és Törökország logikus egyik fele itt van.



A felhozatal egy hangyányival jobban tetszett, mint tavaly. Például nekem kimondottan bejött a németek produkciója, sajnos hátul végeztek, elég egyediek voltak, az énekesnőnek meg remek a hangja volt, az osztrák férfi női ruhában is jó nótával volt, a miénk is úgy elmegy kategória, a legbizarrabb produkció a lengyeleké volt, nekem bejött, pedig a rejtett vagy célzott erotika nem az én műfajom. Mondja, a Miley Cyrus-rajongó. Bár a háromnegyede továbbra is bealvásra jó. Anyám jót szunyált rajta, én meg közben a twitteremet böngésztem, hogy ki mit írogat. Amúgy tudtátok, hogy van ifjúsági dalverseny? Minek? A győztes kiscsaj megvolt hívva oda, 11 évesen és elképesztő hangja van. Nem lepne meg, hogyha pár év múlva ő nyerne. El kell ismernem, hogy elég sok jó hangot hallottam. Azon lepődtem meg leginkább, hogy a nagy országok, mint Nagy-Britannia, Németország és Franciaország mennyire hátul végeztek, pedig egész elfogadhatóak voltak, sőt a németek jók voltak, franciák lettek a legutolsók. 

Szerintem mindenki tud a Krím-félszigeten zajló orosz-ukrán konfliktusról, emiatt az oroszok mondhatni nem voltak túl népszerűek Dániában. Ha szóba kerültek gyakorlatilag az egész aréna elkezdte őket kifütyülni. Különösen az őket képviselő két tinédzserlányt sajnáltam, akik semmiről sem tehetnek. Mi közük nekik a Putyin terjeszkedési politikájához? Az emberi viselkedés legalja volt, amit ezek a szegény lányok kaptak Koppenhágában. Az ilyen eseményekkel kapcsolatos nemtetszésüket az embernek nem ott kell kifejeznie, és két szerencsétlen lányon levezetnie. A daluk az elmegy kategóriát súrolta.


A győztes Ausztria lett meglepő módon. Szerintem amiatt nyertek, hogy egy elég nagy hírverést kapott a szakállas transzvesztitájuk, akit én elég szimpatikusnak találtam, bár nem így reagáltam volna a győzelemre. Azért nem a daluk miatt gyertek, ami Eurovíziós szinten egy egész jó szám, sőt túl is lépi azt. Egyszerű üzenettel az elfogadásról. Elég érdekes hangja van, mert néhol férfias, lévén pasi, viszont hajlítgatása nőies. Amúgy ha nőnek érzi magát, miért nem operáltatja át magát? Azért a hosszú haj nekem szakállal elég illúzióromboló. Elég vegyes véleményeket láttam róla az interneten, akadt, aki utálja, akadt, aki egy hősnek kiáltotta ki. Gondolom, ez inkább az LMBT-közösségnek kedvez. Azon lepődtem meg, hogy tőlünk tíz pontot kapott, pedig Magyarország nem valami toleráns. Elég a twitteren elolvasni Conchita-ról a negatív véleményeket, mert Andrásnak kellett volna nyernie. Én az vagyok, aki nem értékeli azt, hogy hú, mert transzvesztita kimer állni színpadra, meg az sem, hogy ezt fel sem kéne engedni. Pártatlan vagyok, bár becsülöm a bátorságát, meg értem, hogy mit képvisel, csak engem hidegen hagy a dolog. Amúgy azon gondolkodtam, hogy vajon kasztráltak-e, mert a beszédhangja affektálosan nőies volt.


Kállay-Saunders András pedig Magyarország második legjobb eredményét érte el azt a bizonyos ötödik helyet. Képzeljétek, pár percig még vezettünk is. Örülök, hogy nem nyert. Tudjátok, hogy ezt a szart mennyi pénzbe kerülne megrendezni? Én háborognék, ha az adómat erre költenék, mert még jó számok sincsenek. Én gratulálok neki, még valami halvány büszkeség is van bennem, de ettől még a véleményem nem változott róla. Nekem még mindig egy antipatikus személy, aki az USA-ban nem tudott befutni, ezért a magyarok kenyerén él, ami így is tele van az önjelölt popsztárokkal. Én amiatt haragszom rá, meg amiatt, hogy nem tud becsülettel magyarul. Meg lehet tanulni. A jó példa Király Viktor, aki az egész gyerekkorát kint töltötte, mégis nagyon szépen beszél magyarul. Azért Kállay is vehetne néhány nyelvórát. Becszó, hogyha szépen beszélne nem lenne más problémám a rajtunk való élősködésen kívül. A dala jó volt, jó volt a téma. Jövőre is egy becsempészett kreol vagy fekete fickót vagy csajt küldjünk. Mondjuk Nótár Maryt vagy Bangó Margitot. Amúgy miért kell nekünk ez a hajcihő?

Összességében egy fokkal élvezhetőbb volt a műsor. A magyar produkció még a legjobb közé is tartozott, azonban attól még ez a fesztivál egy kész vicc marad. Nem is értem, hogy az állam minek dob ki ennyi pénzt erre, amikor ezért nem jár pénz nekünk. Oké, különböző kultúrák találkozása. Most komolyan András dalában nincs semmilyen magyar jellegzetessége. Akkor is jobban bírom a Kedvesemet. Lehet, hogy jövőre is akkora barom leszek, hogy meg fogom nézni. Szóval remélem, hogy ti jobban élveztétek a műsort, mint én.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése