Oldalak

2014. május 3., szombat

Veronica Mars: a 3. évadról


Sikerült végére érnem a Veronica Mars-darámnak, így következhet a várt mozifilm. Azért, mekkora szerencséje volt a rajongóknak és a készítőknek, hogy egy akció keretein belül ez megvalósult, erről majd a filmkritikában. A 3. évad átkerült a The CW-re, mint a Supernatural 2. évada, és mondhatni, hogy ez lett a szög koporsóján, mert eljött érte a kaszás. Az akkori nézettség siralmas volt a csatornának, ezért elkaszálták, úgy, hogy még egy normális véget sem hoztak össze az írók, így jogosan voltak felháborodva a rajongók. A vicc amúgy az, hogy ezzel maga gyakorlatilag a legnézettebb lenne. Változnak az idők, ahogy a 3. évadra arculatváltás is történt. Sajnos, ez már nem ér fel az első kettő zsenialitásával, viszont így is túlszárnyalja a legtöbb ilyen szériát.

Idén nem kaptunk egy konkrét átívelő szálat, inkább pár részig megnyitottak egyet, aztán szépen le is zárták, aztán jött egy új. Az évad első főszála az előző évadban már megpengetett erőszakolós téma, erre akkor is épült egy külön epizód, amikor a fősulira látogattak a srácok. Ez a nyolcadik-kilencedik részig tartottak, amit jó, hogy akkor lezártak. Engem konkrétan ez hidegen hagyott, így jól tették, hogy nem húzták tovább. Tudom, hogy szörnyű a nemi erőszak, ez még hajnyírással is egybe volt kötve, azonban engem nem kötött le. Mindenesetre a végjáték izgalmasan lett tálalva.

Úgy látszik, hogy egy évadot sem úszunk meg gyilkosság nélkül, hisz ott volt Lilly, majd Felix halála vagy a buszos incidens, a számomra szimpatikus dékánt intézték el, amiben Keith nyomozott. Személy szerint engem ez már érdekelt, viszont ennek is hamar vége szakadt, mert így döntöttek. Ez olyan szintű, mint a Lily Kane-ügy vagy a buszos esetet legalább megközelítette. Össze-vissza elhitettek velem is mindent, ahogy Veronica-val, viszont legalább egyszerre esett le a tantusz. Megint egy jól eltalált gyilkos indítékkal.

Az évad maradék részei között komolyabb összefüggést nem fedeztem fel, azonkívül, hogy elkezdtek egy kapcsolatot felépíteni. Talán a seriffválasztás volt a összeköttetés, aminek a végén nem tudtam meg, hogy ki a fene nyert. Mindenesetre ki kell emelnem az ugandai helyzetre rávilágító epizódot, mert tanulságos volt, főként az apa és fia egymásra találás tetszett, meg a rész végén az egyik szereplő lépése. A lezáró rész maga ütős volt a szexvideóval, viszont eléggé nyitva hagyták a végét. SPOILER Az a rész, hogy Veronica nem Logan-nel jött össze, számomra felháborító. Piz jófej meg minden, de túl jó, Logan meg nagyszívű a maga hülyeségeivel SPOILER VÉGE

Veronica és Logan is végre boldogíthatta egymást. A pilot után nem gondoltam volna, hogy ők valaha egy pár lesznek. Először nem tetszett, ahogy a kapcsolatukat kezelték, viszont beláttam, hogy ez tényleg ilyen lenne. V gyanakodna Logan-re a zűrös múltja miatt. Tanulság, hogy nehéz egy kapcsolatot fenntartani, de a kölcsönös bizalmon alapul. Szerintem reális lett, mert így tudnám őket elképzelni, hogy veszekednének, se veled, se nélküled lenne, de mégis ott lennének egymásnak. Logan is többször bebizonyítja, hogy Veronica mennyire fontos a számára, ezért nem tetszik a végjátékuk. Amúgy imádom a párosukat eszméletlen jó a kémiájuk. El sem hiszem, hogy valaki emelett Piz-nek drukkolt. Rendes meg minden, valahogy V-hez a tűz való.

A mellékszereplők kezelése szerintem rossz volt. Valahogy szerintem közel sem kapta meg mindenki azt a szereplési időt, ami járt neki. Leginkább Mac miatt haragszom, aki az egyik kedvenc figurám, nem sokat szerepelt, csak a szerelmi életével. Csak engem zavar, hogy az első évadban felvillantott történetét nem is folytatták. Wallace megértő támasz volt, viszont az ő hiánya is zavart. Legalább Logan képét sokszor láthattam a képernyőn, ahogy Dick-től sem kíméltek meg. Közben nála is mutattak karakterfejlődést, jókat nevettem rajta. Weevil pedig fájdalmasan keveset szerepelt. Piz és Parker voltak az új arcok, ők túl sokat kaptak, pedig közel sem érdekesek.

A legerősebb pontja az egésznek még mindig Veronica Mars. Egyszerűen jó látni, hogyha a főszereplő a cím után a lelke gyakorlatilag a sorozatnak. Nem változott, még mindig az a badass csaj, akit az eleje óta ismerünk, csak most már a fősulin dolgozik. Még mindig imádom a beszólásait, a stílusát és a nyomozási stílusát, ahogy mellette a rendőrség még mindig impotens. Mindig leírom, Kristen Bell zseniálisam hozza a figurát. Láthatóan nagyon szereti a szerepét.

Érezhetően megváltozott a sorozat hangulat, sokkal felnőttesebb lett, viszont közel sem érfelvágós, hanem igyekeznek lazák lenni, nem komolyan venni magukat. Van egy sajátos stílusa a VM-nek, amit semmilyen más nyomozós vagy tinédzser szériával nem keverne össze az ember. Azért jó látni, hogy a három évad mindig nagyjából egyenletesen minőséget hozott. Persze, már akadtak itt megingások, viszont drasztikus visszaesés vagy csalódás nem figyelhető meg, mint a Once Upon A Time kapcsán.

Összességében: 10/7
Amikor a kritikát el kezdtem megírni, azt hittem, hogy sokkal több rosszabb pillanat volt, azonban nincsen nagyon más probléma, bár a szerelmi szálak alakulása nem tetszett. Még mindig a legjobb nyomozós tiniszéria, amit láttam. Lehet, jobb, hogy több évad nem készült, mert akkor meg az lenne az ember problémája, hogy hová süllyed. Most már csak a film van hátra.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése