Oldalak

2014. május 6., kedd

Veronica Mars: Film (2014)


A Veronica Marsos időszakomat a legszebben a filmmel tudom talán elbúcsúztatni. A sorozatról az elmúlt hónapokban három cikk született a három évadról, amibe taglaltam az erényeit és a hibáit is, viszont mondhatni, hogy igazi kultsorozattá vált. Tavaly hihetetlen szerencséjük volt Rob Thomaséknak a Kickstarter-ral, mert nélkül nem valósulhatott meg a film. Ugye a VM is beleesett abba a hibába, hogy függővéget hagyott maga után, ami kitolás a rajongókkal, azonban a szériának mai napig akadnak hívei, aki szívesen összedobták a pénzt, így két millió helyett 5,7 millió dollárt gyűjtöttek. Gyakorlatilag vettek magukat egy filmet, ezért néztem meg én is. Szerintem mindenképpen szükséges a korábbi évad, mert tele van utalásokkal, ami nélkül nem igazán érthető, inkább egy dupla záró epizódnak felel meg. Mindenesetre kellemes csalódtam.

Tartalom: Veronica Mars maga mögött hagyva a kisvárosi Neptunt néhány diplomával a zsebében próbál dönteni a jobbnál jobb ügyvédi irodák ajánlatai között, plusz jóképű pasijával, Piz-zel boldogan élnek New York-ban, amíg Veronica egy telefonhívást nap régi exbarátjától, akit popsztár barátnőjének meggyilkolásával gyanúsítanak, ezért Logan a segítségét kéri. Felveszi a régi szegecses dzsekit és a kamerát, így visszatér egykori otthonába, hogy felgöngyölítse az ügyet, beugorjon az osztálytalálkozóra és újra induljon minden.

Veronica felnőtt és megváltozott, utóbbit igyekszik magával és velünk is elhitetni, amíg éli idilli életét New York forgatagában, aztán jött Logan telefonhívása, így elő a bőrdzsekit, és nyomozzunk, hogy ki ölte meg az exe barátnőjét. Érezhetően felnőttesebb és érettebb a hangulat, ami VM-n is meglátszik, azonban tudjuk, hogy még mindig az a profi, tökös magánnyomozó. Azzal a frissességgel folytatódik az egész, ahogyan 2004-ben elkezdődött. Még mindig címszereplőhöz méltóan V a sorozat és a film lelke, ő tartja fent a figyelmet. Amúgy nem lepett meg, hogy két diplomát is szerzett, hisz vág az agya, mint a beretva. Ugyanaz a csajszi.

A nagy meglepetést szerintem Kristen Bell okozza, aki könnyedén visszarázódott a szerepébe, pedig hat-hét éve levette a bőrdzsekit. Még mindig szerethetőséggel, lazasággal, hihetetlen természetességgel hozza ennyi év után is. Mást már el sem tudnék képzelni mást a szerepben. Nagy szégyen, hogy egyáltalán nem kapott anno Emmy-t az alakításáért. Ahogy a szereplőgárda többi részét is meg kell dicsérni, mert mindenki remekül hozza a régen levetett karaktert. Szerintem igyekeztek sok ismerős arcot belezsúfolni a nosztalgia kedvéért. Biztos listáról pipálgatták ki a neveket. Amin szakadtam, az James Franco cameoja volt.

A régi szereplőgárda a régi kedvencekkel. Itt van nekünk Wallace a saját maga lazaságával, ím már kosárlabdaedzőként, Mac, aki a másik kedvencem volt, egy nagymenő cégnél programozó, Logan, aki a hadseregnél képviseli magát, látszólag maga mögött hagyva a médiacirkuszt, látszik rajta, hogy felnőtt a popsztár barátnő ellenére, igazi férfi lett, Piz, akiből jó pasit és menő rádióst csinált a sors, Keith, akinek még mindig van kémiája a lányával, ugyanolyan szimpatikus, mint volt, Dick, aki látszólag egy cseppet sem változott, humorforrás és még mindig seggfej. Akadnak még itt más arcok, akiket szerettünk vagy utáltunk.

Előtérbe kerül Veronica szerelmi kapcsolata, amit sokak szerint pocsékul fejeztek be a harmadik évad végén. Kristen Bell és Jason Dohring kémiájára egy rossz szava sem lehet az embernek, mert olyan jó, mint sorozatban, sőt itt talán vizuálisabban még jobban illenek, bár külső változás inkább arcra Kristenen fedezhető fel. Chris Lowellel is jól mutattak a képernyőn, bár az előbbi párosítás szerintem messze hatásosabb volt. Mondjuk, Chris-nek az idő jót tett, mert 2007 óta előnyére változott. A kémia mellett nem hiszem, hogy a filmben ezeknek a drámáját jól kezelték, pontosabban a Piz és Veronica párost zárták le hülyén.

A nyomozós sztori olyan volt, mint amit megszokhattunk a szériában újra egy gyilkosságot kellett felderíteni, aztán a korrupt seriff szálát pedzegették. Igazából inkább a nosztalgiafaktor érvényesül, hogy az ember láthatja végre régen a látott arcokat. Nem hiszem, hogy ez az egész a forgatókönyvön állt vagy bukott volna. Olyan szempontból jó, hogy egy méltó lezárása született így a brand-nek és az ember legalább tudja, hogy van vége felirat, aztán a többit a nézők fantáziájára bízzák. A forgatókönyv persze nem rossz, mert viccesek a dialógusok és a figurák még mindig szellemesek, de nem ez volt a lényeg.

Igazán minden Veronica Mars alias Kristen Bell miatt volt igazán működőképes szerintem, mert az ő karakterét nagyon jól eltalálták, aztán az apjával hihetetlen jó kémiája volt, aki hasonló habitusú ember, mint ő, az eszméletlen jó kémia V és Logan között, utóbbit sok csaj elfogadná, a színes szereplőgárdának, a remek beszólásoknak, a történetnek, a laza hangulatnak, plusz a film tele van utalásokkal, amik még jobbá teszik az élményt.

Összességében: 10/8
Szokás szerinti visel egy-két hibát, viszont annyira jól átadja a szériát és méltó lezárást kínál neki. Abszolút megérte megnézni, így jó érzéssel búcsúzhatok Veronicaéktól, viszont Kristen Bell-től nem, mert ő hivatalosan is kedvenc színésznő, és Rob Thomas-nak lehet, hogy újra lesz sorozat, ami ha minőségben ezt megközelíti, akkor rossz nem lehet. Ki gondolta volna, hogy a Veronica Mars lesz a legjobb nyomozós széria a tévében a 21. században. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése