Oldalak

2014. május 26., hétfő

Once Upon A Time: Véget ért a 3. évad


A Once Upon A Time is lassan egy hete leköszönt, hogy nyári szünetre vonuljon egy dupla évadzáróval. A rajongóknak nem kell aggódniuk, bár idén egy kicsit megcsappant a nézettség, viszont a széria 18-49-ben nyeri az idősávját, így könnyen megkapta a negyedik évados berendelést megérdemelten. Az évad második felében elég pozitívat csalódtam. Korábban ha a harmadik évadról írtam elég negatív hangvételű volt a két kritikám, azonban a szezon második felével odacsaptak a készítők. Őszinte leszek, nagyon jót tett a sorozatnak, hogy két részre bontották az évadot. Szerencsénkre jövőre is így lesz.

A harmadik első fele számomra továbbra is egy elhúzott Henry-mentőakció volt pozitív jellemfejlődéssel Emmától, egy oltogató Regina-val, egy remek negatív gonosszal, Pán Péterrel és egy szerelmes Hook-kal. Az évad második fele ennél sokkal élvezetesebbre sikerült, szinte már az első évadot hozta vissza nekünk. Talán tavaly az volt a baj, hogy a siker miatt elszaladt a ló készítőkkel, és annyi (idióta) ötletük támadt, amit meg akartak valósítani, ami nézettségcsökkenéshez vezetett, azonban idén jóval összerakottabb lett az évad, főleg a második fele. Gyakorlatilag két évadot láthatunk. Ha értékelnem kellene az első felét az mindössze egy 10/6 lenne, viszont a második fele 10/7-8-ra felhúzta, a kilences határt is súrolta. Tovább spoilerezem.

Ahogy az évad első felében Pán Péter volt a telitalálat, úgy a második felében Zelena, a nyugati boszorkány Óz birodalmából. Kapott egy remekül felépített háttértörténetet, megérthettük a motivációját, azonban nem lett szimpatikusan tálalva. Mindenesetre én imádtam minden megmozdulását. Az írók általában a gonoszokra nagyon jól ráéreznek. Tökéletes példa az újra "ragyogyó" Regina. Először amúgy a zöldfestéket én iszonyú röhejesnek gondoltam, meg komolyan vehetetlennek, de ahogy kiderült az oka, valahogyan elfogadtam. Rebecca Mader kitűnően hozta a figurát. Szerintem az alakítása néhol színpadias, felsőbbrendűbb volt. Ezt is kellett a figurájának sugároznia. Egyetlen egy hibája volt, hogy szerintem egy nagyon rövid végjátékban és könnyen intézték el, mert simán rá lehetett volna építeni a finálét.

Az évadban komolyabb jellemfejlődést Emma produkált, aki megtanulta elfogadni azt, hogy ő a megmentő, Regina pedig végre megtalálta a boldogságot. Egyszerűen imádnivalóak voltak Robinnal. Nem tudtam nem szurkolni az ő egymásra találásuknak. David is szimpatikus volt, főként a ráépülő részben, mert egy teljesen alap félelmet tálaltak. Snowot és Henryt hanyagolták, hisz nem volt konkrét szerepük. Mondjuk, nem értem, hogy Henry miért örvend közutálatnak. Hook pedig végigcsapta a szelet Emmának, bírom a fazont, Nealt kiírták, az ő halála nem érintett meg, mert közömbös volt nekem, Rumpelstilskin meg az inasa lett Rebeccanak, Belle meg megkapta a naiv szerelmes szerepét. Meg megszületett a királyi baba Neal névvel, amivel nem leptek meg.

A finálét gyakorlatilag Hookra és Emmára, főként utóbbinak a karakterére volt kihegyezve, hisz az alaptémája az otthon volt és mondhatni a család. Emma nem mondott le arról a tervéről, hogy visszamegy New York-ba, mert ott biztonságban érezte magát, míg Storybrooke-ban a folyamatos veszéllyel kellene szembenéznie, hiába van itt a családja. Sikerült a kétórás évadzáróban az 1. évad teljes hangulatát visszahozni, főként úgy, hogy végül is az alapokhoz tértek vissza, mint Snowék kapcsolata, Ruby is feltűnt, vélhetőleg jövőre állandó szereplői státuszban visszatér, mert kaszálták Meaghan Ory sorozatát, amikor Regina Evil Queen volt.
Nekem nagyon tetszett, ahogy Hook és Emma kapcsolatát is beépítették a két részbe, hisz köztudottan szerelmes a kalózba a megmentőbe. Azzal eleve szimpatikus Hook, hogy amikor szerelmét beszívja az időportál azonnal utánamegy. Végül is ő csak asszisztál a történethez, hogy rájöjjön az igazságra Emma. Végül kiderült, hogy hogyan került New York-ba. Ő emlékezett mindenre, és eladta a hajóját, hogy Emmán segítsen. Őszintén van ennél romantikusabb gesztus? Nagy előny, hogy ott van közöttük az a bizonyos szikra. Igazából az évad folyamán a kapitány bebizonyítja Swannak, hogy végig ott volt neki, ezért elcsattan az első hivatalos mindkettőjük által akart csók. Gondolom, hogy a szerelmüket jobban kibontják jövőre.

Arról szólt az egész finálé, hogy Emma végül is hazataláljon. Zelena varázslata miatt visszakerültek a múltba, ahol láthatta szülei megismerkedését, pontosabban amit megzavarta, így neki kellett őket összeboronálnia. Azonban az nyitotta fel igazán a szemét, amikor Snowt megölte Regina, akkor jött rá, hogy mennyit jelent neki a családja és az otthona. Ezt főként az ezután lévő beszéde bizonyítja, és leomlott benne egy fal, hisz már tényleg az érezhetjük, hogy elfogadja a szüleit, mert anyának, apának hívta őket. Jennifer Morrison egyáltalán nem nagy színésznő, viszont nagyjából sikerült elcipelnie ezt a két epizódot a hátán.

Az érzelmeket tökéletes fegyverként használja a sorozat, amit az elmúlt 11 rész tökéletesen bizonyított. Remélem, hogy a hirtelen megtalált minőség a 4. évadra is megmarad. Amúgy tudomásom szerint ugyanígy fogják a következő etapot is felbontani, hisz bebizonyosodott, hogy jobban működik ez. A finálé egy tökéletes drámai és emocionális centrifuga, hisz van itt bánat, halál, könny, szeretet, szerelem, boldogság, happy end. Néha ezért jó kiszakadni a komfort környezetünkből.


Egyetlen negatívumot tudok az egészből, az pedig Marian karakterének behozása. Alapvetően nem egy idegesítő figura, nem is gonosz, csak egy ártatlan nő, azonban Regina boldogságának tönkretevője. Szépen felépítették Robin és Regina kapcsolatát, de a boldogságot eltiporják azzal, hogy Marian, Robin feleségét visszahozzák. Ez számomra egy kegyetlen, bosszantó és idióta húzás. Nem tudom, hogy az írók melyik figurát szívatják a legjobban. Még hős címet is adnak Regina-nak, hogy eltiporják az örömét. Olyan átlátszó drámai húzás. Nem szeretem a szerelmi háromszögeket. Ebből jól nem jöhetnek ki.

A cliffhangert pedig Elsa hozta el nekünk. Az OUAT készítőinek sikerült megszerezniük a Jégvarázs jogait, így a tavalyi év egyik legnépszerűbb meséjét is beépítik. Személy szerint nekem nagyon tetszik az ötlet, mert nagyon szerettem a filmet, hisz nem egy szokványos Disney cukormáz, hanem a testvéri kapcsolatról szól. Ezek után remélem, hogy Kristen Bell is fel fog tűnni Anna szerepében. Amúgy sokan szeretnék, hogy Idina Menzel, Elsa hangja alakítaná őt. Igazából nem tudom, hogy ebből mit hozhatnak ki, viszont van potenciál, úgyhogy kíváncsian várom az őszt.


Összességében: a fináléért 10/9 jár, csak Regina-val való kicseszés miatt vontam le, az évad pedig 10/7, mert nagyon szépen feltornászták magukat, jól építették a karaktereket. A készítők a nézői véleményekre is nagyon figyelnek, hisz sokakat zavart Snow vagy éppen Henry. Mondjuk, engem csak előbbi, mert a sztorijából már sokat nem lehet kihozni. Elégedett vagyok az évad második felével, hisz nagyon vártam a részeket. Mindenképpen ott leszek ősszel rendszeres nézőként.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése