Oldalak

2015. január 11., vasárnap

Jane the Virgin: az ősz meglepetése

A téli szünet jó időszak volt arra, hogy felhozzam magamat az elmaradt sorozataimmal. Már közzétettem egy listát arról, amin az általam legjobbnak tartott újoncok szerepeltek, köztük volt a Jane the Virgin is. Emlékszem, amikor olvastam a berendelésről, kicsit szkeptikusan fogadtam, valakik az ősz első kaszáját látták benne, viszont az előzetes engem kilóra megvett, a pilotot is nagyon szerettem. A legmeglepőbb tény az volt a sorozat kapcsán, hogy az amerikai kritikusok imádták, ráadásul a CW hétfői halál napján egészen elfogadhatóan teljesíti, bár ingadozó, de a tavalyi őszi párosításukhoz képest kimagasló, plusz a The Originals-szal látszólag jó párt alkotnak. Talán mégsem az a legmeglepőbb, hanem, hogy két Golden Globe-jelölést is bezsebelt a legjobb komédia, legjobb komédia színésznő kategóriában, aminek én személy szerint nagyon örültem. Persze, magamban megjegyeztem, hogy nem ez az egyetlen jó CW-sorozat. Bőven kijelenthetjük, hogy akármi is lesz a díjátadó eredménye, ezek után a 2. évados berendelés biztos. Valljuk be, a minőség rendben van, az őszi részek nagyon jók voltak.



A sztoriról röviden: Jane egy fiatal lány, akit véletlenül mesterségesen megtermékenyítenek, aztán ebből következik minden bonyodalom. Vártam a szériát, de olyan sok potenciált nem láttam benne, így kell a nézőt zsebre tenni, ahogy a Jane the Virgin alkotói csinálták, mert sikerült egy hihetetlenül szerethető sorozatot letenniük az asztalra. Tetszik, hogy az egészet végül is felfoghatjuk egy telenovella paródiaként, vannak benne drámai túlzások, emiatt lesz az egész vicces. Akár a tündérmesékre is gondolhatunk, ahol ugye az a megoldás a lányok számára, hogy férjhez mennek, aztán gyerek. Nagyon jól kezelik szerintem ezt a helyzetet a sorozat alkotói, az jó nem drámáznak különösebbnek, azt pedig külön becsülöm benne, hogy a szappanosnak tűnő, eltúlzott problémákat hamar le is zárják, ráadásul a történet is pörög.  Jól használják az alapanyagot. Olyan jókat mosolygok például Jane eltitkolt apján és az egész helyzeten. Szerintem mindenképpen jó ötlet volt dramedy-t csinálni ebből. Azért néha nem bánom, hogy kicsit komolyabbak, hisz azért mégis csak szegény Jane véletlenül lett terhes, és ez egy nehéz helyzet. Tényleg vicces, olyan jókat lehet röhögni rajta. A hangulat is ráadásul adott, nagyon szeretem a spanyol zenét, amik a jeleneteket kísérik.


Jane szerintem egy nagyon szimpatikus főszereplő, kicsit őt gondolom úgy, hogy normális a történetben. Meg tudom érteni a helyzetét, hisz hihetetlen, hogy min kell átmenni. Ez az incidens mégis csak felborítja az egész életét. Látszik, hogy emiatt szépen megkomolyodik. Gina Rodriguez egy tüneményes lány, nagyon jól hozza a szerepet, nem is lep meg a jelölése. Emellett a mellékszereplő gárda is igen színes, imádom Xiomara-t, nagyon laza, viszont látszik rajta, hogy nagyon szereti a lányát, mindent feladna érte, a nagyi is egy hatalmas figura, a mid season fináléban pedig nagyon szerette volna mondani a magáét, Rafael playboy, de ő is tényleg jófej, szimpatikus ember, látszik, fontos neki a baba, a másik akit imádok, az Rogelio, az önteltségén olyan jókat lehet mosolyogni, de azért neki is helyén van a szíve, Petra sem semmi, ő a gonosz, de igazából nem tudom utálni, értem a motivációját. A karakterek kicsit eltúlzottak, sarkítottak, a színészi játék is ehhez igazodik, de pont ez passzol ehhez az egészhez. Egyszerűen nincs senki olyan, akit szívből utálnál. Talán Michael uncsi egyedül meg a drogbáró kereső szál. Tovább spoilerezem.

A történet a kiszámíthatósága ellenére néha elég csavaros, pedig az elején nem hittem volna, hogy meg tudnak lepni. Az első ilyen pillanat Roman Zazo halála volt, így került be a maffia a képbe a spanyol és a cseh is. Azt hinné az ember, hogy az egész nem illik ehhez, de olyan jól beleszövik a történetbe, hogy tudok izgulni ezeken, ráadásul a tálalás is vicces. Kérlek, az, hogy Petra és az anyja fog tartják Ivan-t, aki egy telenovellából akarta ellesni, hogyan szabaduljon ki, akkor tényleg dőlsz a röhögéstől. Tetszik az is, hogy Petra igazi bitch-ként viselkedik, és igyekszik Rafael meg Jane dolgát megnehezíteni, őszintén a színésznőnek nagyon jól áll ez a szerep, nála már csak az anyukája nagyobb arc. Kíváncsi, hogy ezen a vonalon még mi fog következni. Petra karaktere remélem továbbra is megkeseríti hőseink mindennapjait. Aztán ott van Sin Rostro aki egy arc nélküli drogbáró, plusz kapcsolatban áll a hotellel, ő aztán rejtély, semmit sem tudunk róla, csakhogy bad guy. Még biztosan lesz itt történés.


Tetszik, ahogy a szerelmi szálakat kezelni, pedig valamelyik sorozatnál az a halálom, de úgy látszik itt is eléggé eltalálták. Xiomara és Rogelio kapcsolata kicsit bonyolult, de olyan kis megmosolyognivaló. Xo Jane miatt nem akar vele lenni, hátha elromlik ez. Amúgy Jane megtudja, hogy ki az apja. Ez volt a másik pont, amikor örültem, hogy a haragszik anyára dolog csak 30 percig tartott, kis példamutatás. Ezért mondtam, hogy nem húznak el legalább semmit. Rafael és Jane között szikrázik a levegő, azért gondoltam, hogy majd összejönnek olyan évad vége felé, ehhez képest már 6-7. részben együtt vannak, amire nem számítottam. Most azt mondom, hogy jobb ez így, ugyanis elképesztően aranyosak együtt. Persze, azokon a jeleneteken is jókat mosolyogtam, amikor Rafael simán csak fűzte Jane-t, hogy megcsókolja. Igazából tök érdekes, hogy ahhoz képest nem igazán ismerik egymást, milyen őszinték egymással, ami néha vicces, néha szép, persze akad gond, de jól működnek együtt. Amúgy Jane még mindig szűz, aminek az apácák örülnek, és terhes, mert így újra Isten felé fordíthatják az embereket.

Egy valami azonban még mindig szkeptikus vagyok, hogy mennyi puskapor van ebben a történetben, ugyanis szerintem sokat ebből a sztoriból nem lehet kisajtolni. Azt sem tudom igazán, hogy maradék 12 részt mivel fogják megtölteni, mert még októberben megkapta a teljes évados berendelést. Ráadásul ha lesz 2. évad, ami minden bizonnyal a GG-jelöléseknek köszönhetően lesz, mit tartogatnak arra, mert nekem nincs ötletem, akkor én a második résznél megakadtam volna, ha én írnám a forgatókönyvet. Majd akkor aggodalmaskodom, ha látható jelei lesznek a minőségromlásnak.


Összességében: 10/8

Ha ősz meglepetését kéne választanom, mindenképpen a Jane the Virgin lenne az. Abszolút kellemes kikapcsolódást jelent, kicsit kiszakít a mókuskerékből, még egy picit elgondolkodtat, azonban leginkább szórakoztat. A legjobb dolog benne az, hogy kicsit sem veszi komolyan magát, ezért van minőség. Alig várom a nyarat, hogy a maradék részeket végignézzem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése