Oldalak

2014. április 27., vasárnap

Orphan Black: Pilot



Az Orphan Black egy tavaly bemutatott amerikai-kanadai sorozat, ami a BBC American fut. Pont nem rég indult a második évada elég jó nézettséggel. A széria a sorozatkedvelők körében hamar népszerű lett és több díjra is jelölték, főként a főszerepet játszó, Tatiana Mosley-t, aki megszerezte idén élete első Golden Globe-jelölését a pilot epizódban nyújtott teljesítménye alapján teljesne megérdemelten.

Manapság mondhatni nem hallani jó sci-fi sorozatokról, amiket én magam nem is szeretek, azonban az OB tartalom leírása megmozgatott bennem valamit, felkeltette a kíváncsiságomat. A pilottal balszerencsésen indult a kapcsolatunk, mivel a magyar felirat megint nem volt túl jó. Elég sokszor megszívom. Hosszas keresgélés után találtam egy becsületeset. A sztori magában rejti a potenciál lehetőségét. Végre tényleg egy pozitívat csalódtam egy pilot részben.

Sarah Manning egy éve után visszatér New York-ba, ahol tanúja lesz egy nő öngyilkosságának, aki pontosan úgy néz ki, mint ő, ezért ellopja a nő táskáját, és felveszi a személyazonosságát. Közben igyekszik lerázni egykori drogos párját, és vissza akarja szerezni a kislányát, Kimet. Elizabeth Childs-ként felfedez olyan dolgokat, amik megváltoztatják az életét.

Sarah árva, így természetesen semmit sem tudunk a családjáról, és pont ez a rés a múltjában fogja szolgáltatni a bonyodalmat és a rejtélyt. A baj ott kezdődik, hogy Beth lesz, aki zsaru volt, plusz fel van függesztve. Szerintem egy rész után mondhatóan, hogy kellően emberi lett, hisz kissé önző, azonban szereti a lányát, bár elég megkérdőjelezhető, hisz milyen anya hagyja a lányát egy évre magára. Aztán a legjobb barátjától, Felix-től várja a megértést. Tetszik a személyisége és a talpraesettsége, a motivációja is érthető.

Nagyon tetszett a pilot sötét, komor, már-már reális hangulat, mert valamit nagyot tartogathat. Szerintem remekül volt felépítve, hisz volt dráma, feszültség és még akció is. Nem tudom, hogy ez a lendület mennyire fog kitartani a folytatásban, azonban remélem elég, hisz van potenciál ebben a klónos mizériában és drámai alapanyag is akad bőven. Tökéletesen felvázolták azt a helyzetet, bevezettek minket az ismeretlenbe, úgyhogy hatalmasan piros pont.

Igazából a pilotnak nincsen egyetlen olyan pontja, amivel kötözködni tudnék, mert annyira jól összerakottnak éreztem. Ez jó, amikor mostanság egy kivételt leszámítva nem igazán akadtak olyanok, amikkel maximálisan meg lettem volna elégedve, ezért volt meglepetés. Egyszerűen érzem, hogy ebből csak jót lehet kihozni.

Összességében: 10/10

Rövid lett a kritika, mert nem tudom pontosan megfogalmazni, hogy mi fogott meg ebben a világban, azonban mostanában nem szórtam a tízeseket semmire, de ez megérdemli. Valószínű, hogy érkezni fog róla egy évadkritika, plusz majd a második évadot is csekkolom. Lényegében új kedvencem van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése