Oldalak

2014. július 14., hétfő

Pilot: Awkward + Faking It + 2 Broke Girls

Sok tini példáját követve én is felvettem a munkaköntösét, ami négy hétig fog tartani, így is anyagilag elég jól járok, ezért valószínű, hogy kevesebb frissítés lesz, bár a napi egy-két posztot igyekszem majd tartani, így a nyár vége felé, plusz akad számtalan megírandó kritika a múlt héten látott filmekről, amikből két 2014-es hosszabbat érdemel, plusz In the Flesh és Buffy 3. évad beszámoló is hátra van még, azonban a mai kritika három pilotról fog szólni. Amikor hazajöttem fáradtam a nyolcórás műszak után valahogy idegzetem nem volt ahhoz, hogy neki álljak valamilyen drámának, ezért ritka kivételes alkalomból megnézem három vígjáték első részét, amik közül kettő megütötte a mércét, ezek régóta érdekeltek engem, úgyhogy eldöntöttem pilot után meglátom, hogy megkapják-e a daraesélyt, ez a többivel is így lesz az Angel-t leszámítva. Háromból kettőnek sikerült átmennie a rostán. Külön posztot azért nem kapnak, mert nem tudnám hosszabban elemezni ezeket.



Awkward (+második rész) - 10/8


Az Awkward előnyös helyzetben van, hisz két részt már elsajátítottam az MTV egyik leghíresebb vígjátékából, amiből egy részletet magyarul már láttam a Viva tévén. A sorozat jelenleg a 4. évadánál tart csökkenő nézettséggel. A történetről rövid: Jenna Hamilton egy láthatatlan lány volt a sulijában, míg el nem törte a karját, amit sokan öngyilkossági szándéka bizonyítékaként látják, közben álmai fiúja kedveli, de nem akarja felvállalni, így egyedül plusz két barátnőjével kell szembenéznie az ijesztő amerikai gimivel, még a menők is cikizik.

Az Awkward fogja a hagyományos amerikai kliséket, és igazából kifigurázza őket, az egész teljes friss, pont azért, mert humorosan kezeli a megszokott tinikliséket, amiket alkalmaz is hol jól, hol rosszul. Egy kimondottan üdítő pozitívum, hogy a gonosz pompomlány egy barna hajú kövérkés lány, aki határozottan az egyik legütősebb figura eddig Jenna LB-je mellett. Igazából nála azt láthatjuk, hogy a saját magával nem elégedett lány szívat másokat. A felnőttek sem tűnnek túl normálisnak, ezért viccesek, például ott van a tanácsadó, aki mindig azt hiszi, hogy Jenna öngyilkos akar lenni, vagy Jenna anyja, aki a 2. részben plasztikai műtétet javasol a lányának.

Humorral igyekszenek a készítők oldottabb formában eljuttatni hozzánk a problémákat is. Ha belegondolunk hiába van itt az amerikai környezet, mindenkinek szoktak tiniproblémái lenni, mint a szerelem, szülők vagy a barátok. Jenna is igyekszik elfogadtatni magát a többiekkel, amiben egy önsegítő lista rugdossa feljebb, emellett álmai srácával nem jut egyről a kettőre, pedig még le is feküdt vele, hisz a nagy betűs pasiról beszélünk. Maga a karakter szimpatikus, hisz az egyedüli normális lénynek tűnik a környezetében. Nagyon bírom a belső monológjait.

Egyedül a belengetett szerelmi háromszög ötlete szúrja a szemem Lin kihasználásán kívül, mivel számomra Matty egy szemét alak, hisz durván kihasználta Jenna-t, aki ezek ellenére odavan érte, pedig megbántotta, bár a srác is érez valamit iránta. Számomra Jake nyerőbb, bár egyelőre az ő sötét oldalát nem láthattuk. Nem olyannak tűnik, aki játszadozna egy lánnyal. Matty a társadalmi státusza miatt nem akar Jen-nel járni, ez mekkora baromság, nem a középkorban vagyunk.

Faking It - 10/5 


Az MTV idén bemutatott másik komédiája a Faking It, ami elfogadható nézettséggel fut. A történet szerint Amy és Karma legjobb barátnők évek óta és a suli népszerűtlen táborát erősítik, amíg Karma ki akar tűnni a tömegből, amin segít az, hogy a két lány leszbikusnak nézik, ezért vállalják ezt, hogy szeressék őket. A sulijuk híresen toleráns gimnázium. Közben Karma szerelmes lesz Liam-be, míg Amy Karma-ba.

A pilot legszimpatikusabb pontja a toleráns gimi volt, hisz itt a különcök a menők, nem az erkölcsös szőke csaj meg a focicsapat hátvédje. Őszintén szólva én is járnék szívesen olyan helyre, ahol mindenki ennyire megértő, hisz mekkora szám az is, hogy mindenki bezsongott a bálkirálynő szavazás miatt, mert a két lányt jelölték. Ez volt az egyedüli erős pontja a résznek, mert az üzeneten kívül minden érdektelenségbe, semmilyenségbe fullad.

A két főszereplőlány semmilyen, bár Amy nem túl csajos stílusába van valami, plusz az odaadás szimpatikus, viszont Karma a pattogása ellenére csapnivaló szereplő, főként, hogy a népszerűség miatt csinál mindent. A barátságuk ímmel-ámmal jól lett ábrázolva, azonban a mellékszereplők klisésebbek nem lehetnének, hisz egy-két tulajdonságot tudsz gyakorlatilag mindegyikhez társítani. A gonosz lány egy sablon, ráadásul túl is van játszva.

Ráadásul a belengetett szerelmi háromszög is inkább szenvedést és nyált sejtett, mint szórakoztatást. Mondjuk az ötlet nem rossz, hogy Amy beleszeret Karma-ba, viszont az Amy és Liam duót nem érted, hogy mit esznek egymáson, plusz hamar egymást nyalják-falják. A srác karakterének sincsenek túlságosan mélységei, egyelőre Gregg Sulkin helyes arcát látom. A Faking It ott bukik el, hogy nincs benne semmi extra dolog a nem hétköznapi sztori ellenére is, ami ott tartana, még vicces sem igazán volt.

2 Broke Girls - 10/7


A 2 Broke Girls-t a CBS egyik legjobb komédiájaként van számon tartva. Szerintem bőven jobb, mint az agyon hypeolt The Big Bang Theory, amiben az összes szereplő irritál. A történet szerint Max egy kávézóban dolgozik pincérnőként, egy nap új lány áll hozzájuk munkába, akit Caroline-nak hívnak és mindenét elvesztette az apja adócsalási ügye miatt, így egyedül kell helyt állnia. Két különböző világ és karakter ütközik, akik együtt kitalálják, hogy pékséget fognak nyitni, mert Max isteni sütiket készít. Az epizód végén mutatják, hogy mennyinél tartanak.

A haverszitkom helyett egy barátnőset kapunk, ami meglepetésre nálam nagyon jól működött. Először is Max egy határozott, csípős csaj, akinek megvan a magához való esze, és próbál boldogulni az életben, iszonyú jó dumákat szállít. Akkor nyert meg, amikor kiosztotta a rész elején a két sapkás férfit. Caroline egy gazdag leányzó, akit első azt hittem, hogy a buta szőke nő dobozba bezárnak, ezzel szemben a kényeskedés megvan, viszont egy üzlettel okosan bánó nőt kapunk.

A mellékszereplők egyelőre túl érdekesnek nem látszottak sem a perverz Oleg, sem Han, bár a fekete 75 éves férfi elszórakoztatott az egysorosaival. A másik hibázó pont kicsit a tipikus barátság felépítése, ami miatt szokványosnak érzem, hisz adott két totál különböző nő, aki a különbségek ellenére legjobb barátnők lesznek. Itt az összehozáshoz ráadásul a hűtlen barát kártyát vetették be, ami nekem nem jött be.

A sorozat a heti húsz perc könnyedséget hirdeti, mert különösebb üzenete nincs, ezt jól is csinálja, hisz a szegény lány és a gazdag találkozása mindig lehet vicces. A poénok pedig működnek rengeteg popkult utalással fűszerezve, ahogy altesti viccek is bőven elfordulnak, főként Olef részéről, így lehet lesznek, akik ódzkodni fognak tőle. Aztán a színésznők közötti kémia is elsőre működni látszik, úgyhogy folytatásra vevő vagyok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése