Oldalak

2013. október 16., szerda

Supernatural (Odaát): az 1. évadról

 

Ha azt mondja valaki, hogy egy hónap alatt beleszeretek az Odaátba, szerintem kinevetem. Persze, az 1. évadot felírtam, hogy majd egyszer megnézem, aztán tesóm barátnője ajánlotta és hupsz le is töltöttem. Valami vonzott benne, pedig ez a szellemre vadászgatós cucc nem tűnt jónak. Tényleg igaz, hogy ne a borítójáról ítéld meg a könyvet. Valahogy úgy vagyok mostanában, hogy ami azt hiszem nem tetszik, az tetszik, ami azt hinném tetszene, nem tetszik, így jártam a Bates Motellal, aminek még mindig a 6. részénél tartok, hát a Wichester-tesók ellopták a szívemet, hogy közhelyekkel éljek. Egyelőre a 2. évadnál tartok, ami nagyon jó egyelőre. Majd kíváncsi leszek, hogy a 6-7. évad, amit a mélypontnak tartanak bejön-e, viszont nézzük a kezdést. Kíváncsi lennék, hogy engem cikinek tart-e valaki, mert most fedeztem fel ezt vagy szerencsésnek, mert belevághatok az ismeretlenbe. Igyekszem kerülni a további évadok spoilereit.

A két testvér, Sam és Dean nem is sejtik, milyen veszélyes kalandra vállalkoznak, amikor nekivágnak, hogy felkutassák apjukat, akivel hosszú idő után végre sikerül felvenni a kapcsolatot. Sam Winchester (Jared Padalecki) mindent megtesz, hogy felderítse családja hátborzongató történetét. Ellentétben bátyjával, Deannel (Jensen Ackles), Sam visszautasítja a családfő megszállott kutatását, hogy leleplezze a bűnös erőt, amely elvette az anyjuk életét.
Apjuk titokzatos telefonüzenete egy kaliforniai városba vezeti a Winchester testvéreket, ahol megmagyarázhatatlan halálesetek tartják félelemben a lakosokat. Hamarosan szembe kell nézniük a helyi legendával, a fehér ruhás hölggyel, a kísérteties és gyönyörű stoppossal, aki a környék útjain vándorol éjszakánként, fiatal férfiakat csábítva a halálba. Egy teljesen újszerű, borzongató világba viszi őket a végzetük, ahol megmagyarázhatatlan jelenségekkel kell szembenézniük. A veszélyes túlvilági küldetés Coloradóból indul és Nebraska kietlen tanyavilágába, Wisconsin elszigetelt tavaihoz vezet, ahol a természet törvényei fenekestől felfordulnak. A hagyomány szó szerint életre kel, a rémtörténetek, babonák teremtményei megelevenednek, s rettegésben tartják a vidéket.


Szerintem a történet egésze maga nagyon jól felépítve, mert a vadászat során kiderül a vad története, amibe még meglepő csavart is hoznak, bár néhol akad kiszámíthatóság, mégis néha meglepő fordulatokat is sikerül az egészbe beleírni. A mitológia is jó, hogy szerteágazó, mert mondjuk valamelyik északi vallásból választanak ellenséget vagy egy régi legenda köré szőnek valamit, úgyhogy találkozunk mindenféle szellemmel, démonnal, vámpírral, szörnyeteggel. Szóval az egész remekül ki van dolgozva, de az egyetlen negatívum, hogy számomra néha maradnak lezáratlan szálak, megválaszolatlan kérdések. Egyedül ez zavar. Emellett a parafaktor is általában működik, viszont azért horrorklishéket felfedezhetünk, plusz erre a hirtelen hanghatások is rátesznek. Ez komoly feladat, és ezt a Supernatural készítői majdnem tökéletesen megoldották. Alig hiszem el, hogy ez az Eric Kripke, aki ezt csinálta, hogy tudott olyan gyenge szériát, mint a Revolution összehozni. Amúgy azt kell, hogy mondjam, mégsem ez viszi el a sorozatot a hátán.

 

Ki kell emelnem, hogy az alkotók remekül megírták a két főszereplőt, meg hát ha ketten vannak könnyebb lehet velük foglalkozni. A legjobb az egészben az a két testvér, Sam és Dean. Ők a mozgatórúgók, akik elviszik az egészet. Mondom, hogy előny a két főszereplő, mert csak velük kell foglalkozni, így szórakozik az ember a legjobban. Samet ismerjük meg először, ő az a srác, aki szembefordult az apjukkal, mert tanulni akart. Ő a lelkiismeretes, rendes, megfontolt, jófiús, akinek tényleg őzike szemei vannak. Egy abszolút szimpatikus férfi, így sokan talán jobban kedvelik őt, mint Dean. Pedig Dean is abszolút jó arc. Ő a vagány, magányos farkas, szarkasztikus, enyhén rosszfiús nőfaló, mégis egy komplex karakter, mert belül elrejti az érzéseit. Szóval két ellenpólus, akik remekül kiegészítik egymást. Ők oldják fel a sorozat sötét hangulatát, ugyanis sok jó beszólást hallunk Dean-től, plusz mivel az öccsével különböznek, jókat lehet a vitáikon röhögni. Mégis a jó testvérkapcsolatra remek példák, mert mindig számíthatnak egymásra. Olyan jó drámai és humoros pillanataik vannak. Persze, az egész nem működne a két jó színész, Jared Padalecki és Jensen Ackless nélkül, mindkettőjük úszik a szerepében és tök jó kémia van közöttük. Ha legjobb tévés párosról lesz szavazás, tessék őket berakni, mert gyakran egy nő és egy férfi között nincs ilyen jó dinamika. Amúgy visszatérő poén, hogy melegeknek nézik őket. Férfias a két színész, viszont örülök, hogy mindössze egyszer vették le mindketten az ingüket, azért, mert nem így kell egy sorozatot eladni. Persze, nincs mint szégyellniük ;)

Imádom, hogy az egész nem veszi komolyan magát. Tökéletesen lavírozunk a drámai, a horror, a humoros jelenetek között, ezért is nyújt az egész kitűnő szórakoztatást az átlag néző számára. Van egy sötét hangulat teljes humorral fűszerezve. Egyesek tanulhatnának tőlük. A klasszikus rockzene szintén tökéletesen passzol az egészhez. Ideje letölteni ezeket a dalokat. Örülök, hogy valami nem silány popdalokkal operál, főleg akkor, amikor meghallom a Highway to Hell-t.

Összességében: 10/9
Az első évad remek, úgyhogy fogalmam sincs, hogyan lehet ezt fokozni. Tudom, hogy ez inkább ajánló lett, mert az 1. évadról nagyon nem írtam, de szeretném ha valaki ezt elolvasná és bepróbálkozna a Winchester-tesókkal. Amúgy akarok egy Chevrolet Impala '67-est.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése