Oldalak

2013. december 28., szombat

2013 legjei: Könyvek

Ideje még az év vége előtt egy számvetést készíteni a 2013-ban olvasott könyvekről. Sajnos, idén kimondottan keveset olvastam, így alul tejesítettem magamat. Most karácsonyra egy csomó könyvet kaptam, úgyhogy lesz miből majd válogatni. Annak ellenére, hogy kevés olvasmányom volt és volt, amit félbe is hagytam, így is akadt a 2013-as termésekben olyanok, amiket szerintem muszáj megemlítenem egy lista keretein belül.

Legjobb könyv: Stieg Larsson - A tetovált lány


Pár hete olvastam ezt a regényt és az erről írt kritikám még a fiúkban nyugszik, de el kell ismernem, hogy szerintem magasan ezt volt az egyik legjobb könyv, amit idén olvastam. Magamat is megleptem, hogy egy svéd regény került az első helyre ezen a listámon, pedig nem egy korszakalkotó mű. Mégis van egy hangulata és egy érdekes, titokzatos főhősnővel operál. A krimiszál a szokásos krimiköröket használja. Az egész remekül van összefűzve, mert a főszál mellett a mellékszálak is remekül kidolgozottak és kellően érdekesek lettek. Mindenesetre nálam ez vitte pálmát. Úgy látszik érdemes a skandinávokat figyelni.

Legnagyobb csalódás: Kertész Imre - Sorstalanság


Lehet, hogy pofátlanság berakni egy külföldön is elismert magyar regényt berakni ide. Ez a könyv megmaradt bennem, de nem azért, mert jó volt. Egy kimondottan unalmas, száraz regény, amit gyötrelem végigolvasni, de nem azért, mert jól bemutatja a koncentrációs táborok borzalmait. Egyszerűen az író stílusa számomra szörnyű. Amúgy ide még bekerülhetett volna a 127 óra, amit egy ideig élveztem, de valahol a könyv közepén elakadtam.

Legelgondolkodtatóbb könyv: Isaac Marion - Eleven testek


Már bánom, hogy a könyvről nem írtam kritikát, pedig megérdemelne egy egész bejegyzést, csak a dolgos hétköznapokban ez elmaradt. Ez egy olyan regény, ami engem elgondolkoztatott az élet értelmén, ezen kívül jó humora van és meglepően jópofa főszereplő zombik van benne. Voltak részei, amik nem tetszettek és nem éreztem kidolgozottnak őket, mégis megfogott ezzel a nyomott világképpel. Plusz igazából a szerelemről is adott töprengni valót, bár még mindig nem értem, hogy Julie hogyan szeretett bele R-be.

Legjobb magyar regény: Benina - A boszorka démona (Bíborhajú 2. rész)


Bár Leiner Laura-rajongó vagyok, de az általam olvasott magyar könyvek közül Benináé maradt meg a legjobban. Egy nagyon tehetséges írónőt ismertem meg az ő személyében és megszerettem a Bíborhajú-trilógiát, annak ellenére, hogy szerintem néhol tipikus fantasy-elemek és Twilight-hasonlóságok vannak. Nem egy tökélete könyv, viszont egy remek folytatás. Sajnos, azóta a 3. részt nem sikerült még elolvasnom. Majd előbb-utóbb összejön.

Kedvenc női főszereplő: Lisbeth Salander (Millenium-trilógia)
 

Lisbeth karaktere nem egy egyszerű eset. Egy magának való, önfejű, zseniális, kicsit sem hétköznapi nőről beszélünk. Abszolút tele van negatív tulajdonságokkal, ami leginkább a modorából fakad, mégis kedvelhető, ahogy Mikael Bloomvist szemén megismerjük őt. Plusz bírja az ember benne, hogy talpraesett és helyén van az esze. Valamilyen szinten a múltja érthetővé teszi a viselkedését, amiről többet akarok tudni.

Kedvenc férfi főszereplő: R (Eleven testek)

R egy teljesen jópofa karakter, aki mellesleg egy zombi, mégis számomra tökre szimpatikus, ezért ő vitte nálam idén a pálmát, ezen a téren. Bírtam a beszólásait és az okos gondolatait, ahogyan a világról vélekedett. Legalább nem a tipikus jópasi figura, mint ami mostanában van, hisz ő egy oszladozó hulla. Én személy szerint elfogadnám barátomnak.

Ennyi tehát az én 2013-as összegzésem könyvek terén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése