Oldalak

2013. december 15., vasárnap

Supernatural (Odaát): a 9. évad 9 rész után

A Supernatural már a 9. évadában jár. Ki gondolta volna, hogy eddig elér ez a sorozat. Mondjuk én nem, bár mindössze három hónap alatt beleszerettem a Winchester-tesók világába és nem bántam meg, hogy ilyen gyorsan lenyomtam a 8 évadot. Most egyelőre elment téli szünetre a sorozat és egy egész jó félévad záróval búcsúztak el tőlünk a készítők. Igazából szerintem a 9. évad a szokásos Supernatural-szintet hozza. Nincsenek különösebben kiemelkedő részek, de rosszak sem. Mégis van bennük annyi, hogy bosszankodjak, hogy egy hónap múlva látok csak új részeket. Meglep, hogy a The CW csatornán ennyire jó sorozatok mennek. Mondjuk a 8. évad első fele sem pörgött igazán, aztán a szezon második felére megtáltosodtak a készítők. Na tovább spoilerezem.

Az évad főszála az angyalok bukása, akik a Földön tengetik mindennapjaikat és szívesen levadásznák Castielt, mert ez az ő hibája. Egy szokásos alaphiba, hogy ezzel konkrétan három-négy részben foglalkoztak. A legtöbbet erről a félévad záró tudtunk meg és haladtunk előre vele. Ez szarvas hiba, viszont legalább a készítők jó kis heti esetekkel kárpótoltak minket. Például a hetedik és a nyolcadik rész azok tisztára az első évad hangulatát idézték fel benne, amikor tényleg csak a heti esetek voltak és árnyalták a két főszereplőt, hisz az egyikben a 16 éves Dean-nel foglalkozott, aki egy időre normális lehetett, de mindig ott volt benne, hogy a kisöccsére vigyázzon, ahogy ma is ezt teszi. A másik egy hagyományos vadászat volt, amiben a jó öreg Dean lépett megint akcióba. Szeretem Samet, de Dean a sorozatlelke, hisz ő szórakoztat minket és mondja a jó dumákat. Azért a kutyás rész és az Ózos nagyon elborult volt. A démonok és Crowley is eléggé takaréklángon égtek.


Szegény Sam, már megint megszállta valami. Oké, ez csak harmadik. A próbák után a teste felmondta gyakorlatilag a szolgálatot, ezért Dean beengedett egy angyalt a testébe, Ezékielt, akiről később kiderült, hogy Gadreel, aki be volt börtönözve, mert nem tudta megvédeni a Mennyeket. Szerintem ez volt az egyik legérdekesebb pontja ennek az évadnak, hisz mindenki azt várta, hogy ez mikor derül ki és milyen is ez az angyal. Szerintem egész jól megoldották ezt, hogy Sam erről nem tudott és közben kikapcsolt, de ha félbehagyott egy mondatot mindig visszatért oda. Sejtette, hogy nincs valami rendben vele. A maga módján egész szórakoztató volt nézni, ahogy közben csatornát váltott. 

Castiel halandó lett, így kapott két külön részt is, amik szerintem egész jók voltak, főleg amikor belekezdett az emberek nagyszerűségéről beszélni, de a földi élvezetek felfedezése is megmosolyogtatott. A félévad záróban pedig titkos ügynöknek adta ki magát. Egyszerűen frenetikus Misha Collins. Tényleg jókat derültem rajta. Mondjuk hozzá az alárendelt szerep tökéletesen passzolt, ahogyan sajnálta a történeteket. Én nem tudtam rá haragudni, csak sajnos az angyalok nem olyan toleránsak, mint én. Amúgy megint angyal lett egy egyszerű megoldással, így is megleptek.

Az Angyalok elég jól berendezkedtek a Földön, hisz nagyon megoldást nem találtak a problémájukra, hogy hogyan menjenek haza. Ilyen lökött vallásbuzgókat rávettek, hogy befogadják a tesóikat a testükbe. Itt egy jó kis hatalmi harc kezdett kibontakozni, ugyanis az Angyalok két táborra szakadtak. Van Bartorómeó -már a neve se jó- és Malachi, akik a vezetőpozícióért csatáznak és mindkettőnek vannak követőik, ez végül is a későbbiekben lehet izgalmas.

A félévad záró is jó lett, mert egész szépen felépítettek. Az elején Castiel felbukkanásának köszönhetően még jókat is derülhetett az ember. Plusz meresztette a szemét, hogy pár szűzikének látszó lány bement egy motoros bandához és a lányok győztek. Amúgy tudtátok, hogy vannak kereszténymotoros bandák? Castiel elrabolták, megkínozták, de újra angyal lett vagy valami olyasmi az ő szavaival él, viszont nem emiatt volt ez jó, hanem mert Metatron visszatért. Én mondjuk sokat gondolkodtam rajta, hogy mit csinál fent, mert ugye leküldte a testvéreit. Mit csinált barkóbázott vagy megszámolta a porszemeket? Unatkozott ő fent, ezért újra akarja csinálni az egészet, így jött a képbe Gadreel, aki az ő megbízásából megölte Kevint. Szegény srácnak mindenféle baja van és be is végzi. Lesokkoltak azzal, hogy ő meghalt. Jensen Ackless pedig hozott egy drámai alakítást a végén, hogy elhittem, hogy minden reménye elhagyta. Kaptunk egy kiszámítható cliffhangert.

Dean-ről azért nem írtam fönt, mert ő a szokásos arcát hozta. Hol komoly nagytesó, hol pedig vicces önmaga volt. Igazából azt az arcát hozta, mint amit az előző etapban, bár azért hatalmasakat alakított idén, főként a kutyás és szűzes részben, hát azt hittem, hogy azoknál lefordulok a székről. Ő hozta a nagytesó figurát és ennyi. Szerintem a folytatásban is ez lesz nála előtérben, hisz meg kell menteni Samet.

Összességében: 10/7
Teljesen korrekt az évad első fele, hisz volt nosztalgikus hangulat, elborult ötletek, hogy kedvezzenek a régi rajongóknak, bár én felrovom hibának, hogy egy rész alatt nyertünk igazi betekintést az angyal bizniszbe. Amúgy nagyon elképzeléseim nincsenek, hogy szárnyas barátaink hogyan kerülnek ki a képből. Én mindenesetre bízom Jeremy Carverékben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése