Oldalak

2013. december 27., péntek

Sleepy Hollow: 10 rész után



 

A Sleepy Hollow pilotját három ok miatt néztem meg; első Supernatural-lázam volt és ez természetfölötti volt; kettő a FOX legjobb premiernézettségét hozta; három pozitív kritika a kedvenc blogjaimon, így meg is érte. Igazából egy heti nyomozós szörnyes, démonos sorozat és érezhetően Foxos, mint a Bones. Ez is egy olyan széria volt, aminek az elejéről írni akartam, aztán a heti részek tolódtak el, így majdnem az 1. évad vége előtt ragadtam tollat és garantált, hogy lesz 2. évad. Többségében vegyesek az érzéseim a sorozattal kapcsolatban, egyrészt bejött a sötét, komor hangulat, néhol a főszereplő 21. század vívmányaira való rátekintéssel, viszont a nyomozások néha és egy-két szereplő unalmasak voltak, így gondolkodtam a kaszáján, de Tom Mison figurája egyedi, plusz van szufla a démonok elleni küzdelemben.

Én jobban szeretem azokat a részeit, amikor tényleges haladt előre a cselekmény és nemcsak valami random lény felbukkant, akivel Ichabodék leszámoltak, viszont legalább kirajzolódott a sorozat irányvonala. Leszámolás a Gonosszal, hogy ne jöjjön el az Apokalipszis. Láttuk ezt már sorozatokban, úgyhogy a történet ilyen szempontból lerágott csont, csak itt kiemeltebben foglalkoznak a bibliai utalásokkal és kiderül, hogy a függetlenségi háborúban Jefferson és Washington inkább a természetfelettivel való harccal foglalkozott nem az angolokkal. Erre mondják, hogy egy teljesen high-concept, ugyanis hőseink a megoldásokra nyomozásokkal jönnek rá. Sablonokat használ, de jól bevált sablonokat. Amúgy ahhoz képest, hogy a Fejnélküli Lovassal kezdtek, én eléggé hiányolom, mert karakteres gonosz. Személy szerint bejön, hogy van háttértörténete. Maga a főgonosz vezető Moloch egy tipikus el-akarom-pusztítani-és-uralni-akarom-a-világot ellenség. Bár elismerem, hogy szerintem akadt jó természetfeletti pillanatok a gyilkos fa a 9. részben vagy a Bűnevő, akit a Gyűrűk Ura sztárja alakított. Egyedül a nyomozások meg a hirtelen leeső pillanatok néha rosszak, amikor tipikusan szádba rágják ezeket az infókat és te is rájössz, bár azért akadnak meglepő fordulatok.

Kitűnik, hogy szerintem messze nem a történet az erőssége, ennek a szériának nem nagyon. Inkább számomra Ichabod az egésznek a legnagyobb erőssége. Ő egy stílusos 18. századi angol katona, aki egyszer csak felébredt a 21. században. Számomra ő szolgáltatja a legjobb beszólásokat és dumákat, amikor kiselőadást tart az üveges vízről vagy megnyit egy pornóoldalt a gépen. Másrészt egy igazi úriember, aki a bajtársaiért a tűzbe megy. Szóval egy abszolút intelligens főszereplő. Szerintem Tom Mison tökéletesen átadja őt. Ha ennyire végtelenül szimpatikus és szórakoztató nem lenne a főkarakter, én nem lennék itt, mert a társa és a főfelügyelő közel sem olyan érdekes.

Abbie Mills, Ichabod társa a végtelenül realista rendőrnő, aki nehéz háttérrel rendelkezik hirtelen belecsöppent a régóta kísértő démonharcba. Van valamilyen karaktere, hisz megismertük a gyerekkorát és a húgához fűződő kapcsolatát. Mégis érdektelen. Az a tipikus kemény nyomozónő figura, akiről nekem mindig Cate Beckett ugrik be a Castle-ből. Nem idegesítő, viszont simán el tudsz képzelni más helyette a képernyőre. Például a húgában, Jenny-ben sokkal több a tűz, talpraesettebb. Szerepe mondjuk, legalább van. Frank Irving, Álmosvölgy rendőrkapitányának viszont fogalmam sincs, hogy a mi a szerepe. Szimpatikus alak félreértés ne essen, de csak úgy volt, amíg be nem avatták. Amúgy csak én furcsálltam, hogy ahhoz képest, hogy nem hisz a szellemvilágban, simán megtett mindent Abbie kedvéért. Mindenre engedélyt adott. Katrina-val kapcsolatban inkább sok kérdés merül fel benne, amellett, hogy szurkolok neki, hogy Ichadboddal újra együtt legyenek, hogy miért nem mondott el egy csomó mindent a férjének, mert lenne egy-két dolog, amit már 250 éve is el kellett volna mondania a hobbijával kapcsolatba. 

Annak ellenére, hogy többségében negatívumokat soroltam fel el kell, hogy mondjam a Sleepy Hollow egy abszolút jó sorozat, csak sablonokból és szokásos dolgokból építkezik. Mondjuk a függetlenségi háborúban feltűnő démonok, erről tudó Jefferson és Washington és a Biblia tartalmának felhasználása szerintem máshol nem volt. Én főként a hangulata miatt nézem, mert bírom, hogy annyira nem veszi komolyan magát, de kellően sötét és izgulni is tudók.

Összességében: 10/6
A pontszám kevésnek látszik, számomra reálisan csak ennyit ért azok miatt, amiket felsoroltam, viszont nem akarom már kaszálni. Állítólag a készítők még hét évadot akarnak csinálni belőle, úgyhogy arra vevő vagyok tekintve, hogy csak 13 részesek lesznek, bár simán el lehetne tolni ezt 22 részig, bár én mostanában a rövid szériákat kezdtem el igazán értékelni. Na, meglátom, hogy szépítenek-e a végére. Dupla finálét ígérnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése