Oldalak

2014. április 13., vasárnap

Film: 28 héttel később (2007)

A nyáron folyamán néztem meg a 18 nappal későbböt, ami alulmúlta nagyon a várakozásaimat, ezért nem is néztem meg jó darabig a folytatást, plusz az is eléggé eltántorított, hogy láttam mindenkit lecseréltek. Mai napig nem tudom miért. Gondolom, hogy a folytatást azért készült el, mert sok pénzt hozott az első rész. Azért érdekelt volna az, hogy mi történt azokkal a szereplőkkel. Bizakodó voltam, mert Jeremy Renner (American Hustle) és Robert Carlyle szerepeltek a stáblistában főszereplőkként. Utóbbit "imádom" a Once Upon A Time-ban nyújtott teljesítménye miatt.

Tartalom: Fél év telt el azóta, hogy egy vírus néptelen metropolisszá változtatta Londont. Lakóit gyilkos dühre sarkallta: a fertőzöttek egymást irtották ki. Az Egyesült Államok megszálló hadserege azóta helyreállította a rendet, szigorúan ellenőrzött és védett körzeteket hozott létre, és a kevés túlélő visszaköltözhet a városba. Közöttük van Don is a gyerekeivel. A kiskamaszok az eltűnt anyjuk után kutatnak a romok között, és meglepetésükre meg is találják. Az orvosok vizsgálni kezdik az asszonyt, hogyan maradhatott életben a fertőzött területen. Közben újra felüti fejét a járvány.

Következő

Szerintem jobb lett, mint az első rész, mert jobbak voltak a színészek, akadtak karakterféleségek és jobb volt a szereplők közötti dráma, viszont zombiapokalipszis szerintem az első részben jobb volt, mégis szerintem a forgatókönyv és a sokkhatás itt jobban működött. Hisz adott egy család, akik gyakorlatilag szétszakadtak, és hirtelen anyu előkerül. Amúgy a tartalom le is lőtte az első félórát. Előtérbe kerülnek az ilyen apokalipsziskor lévő viselkedés, hogy konkrétan a férj otthagyta a feleségét, hogy mentse az irháját. Mondjuk a tettéért szerintem igazán nem lehet elítélni, mert patthelyzetben volt. Hülyén jött ki a helyzet.

Következő

A legnagyobb hibája a rövidsége, szerintem összecsapták. Azért az előző rész legalább szépen végigvezette a történetet. Az ember úgy érzi, hogy túlságosan hamar újra beüt a krach. Aztán a családi dráma sem lett kibontva, mert a gyerekek egyszer voltak számon kérőek az apjukkal szemben. Szerintem ezt ki lehetett volna fejteni. Elég sok jelenet keltette azt bennem, hogy igyekeztek leforgatni az egészet gyorsan, hogy elkészüljön a premierre.

Van egy megmagyarázatlan szál is a filmben egy zombival kapcsolatban. Nem szeretném elspoilerezni, mert azért ajánlom, mert mégis jól megfogja ezt az egészet a család szemszögéből, és bemutatja, hogy hogyan törhet ki újra egy járvány. Fogalmazzunk úgy, hogy van egy első zombi, aki miatt újra elindul a fertőzés. Szóval ennek valamiféle "csodálatos" képességei vannak. Én azzal magyaráztam, hogy megmaradt az emberi oldalából, viszont egyáltalán nem lett kifejtve, hogy miért ilyen spéci. A néző csak néz értetlenül. Szóval egy spéci mindent túlélő, tudatos, eszes zombi.

http://media.port-network.com/picture/instance_1/128674_1.jpg

Ezek után már magamat is meg merem kérdőjelezni, hogy úgy hangsúlyozom ki az egészet, mintha mérföldekkel jobb lenne, amikor vannak komoly hiányosságai. Szimpatikusabbak a karakterek, emiatt vett meg magának az egész. Mondjuk itt is mondhatni eléggé vázlatosak, mint általában a túlélő cuccoknál. Mégis a családtörténettel, a gondolkodó mesterlövésszel, orvossal a kissé agyatlannak ható hadsereggel tudtam szimpatizálni. Akkor voltam meggyőzve, amikor Robert Carlyle tűnt a fel a képernyőn, aki szerintem a  végig a legjobban alakított.

Következő

A pánikhangulatot is tökéletesen sikerült átadniuk, amikor kitör a káosz. Csak arra gondoltam, hogy jó, hogy nincs ilyen a valóságban, bár ki tudja, lehet, hogy a tudósok fejlesztgetnek ilyeneket. Oké, tiltsuk be az állatkísérleteket. Nagyon jó a hangulata, hogy tökéletesen azt adja, mint amit a katasztrófa filmek ilyen esetben szoktak. Emiatt is teljesen átérezhetővé válik a szereplők szorult helyzete.

A mellékszereplők direkt áldozatok voltak, ami engem zavart, plusz nem tudtam eldönteni, hogy a ki főszereplő, mert ez a felállás a film végére teljesen felborult. Megint nem akarok spoilerezni. Amúgy a végén lévő nagy csavart is elég hatásvadásznak éreztem, ezzel egy konkrét folytatásra tartogatnak lehetőséget. Már biztos, hogy a 28 hónappal később nem valósul meg, pedig azért arra is kíváncsi lennék.
Következő

Összességében: 10/6,5

Amikor az emberben leülepszik valami, rájön arra, hogy ez közel sem olyan jó, mint ahogy gondolja, ennek ellenére tetszett a film a két színész miatt, viszont szerintem elég összecsapott lett. Jó európai filmek, viszont a katasztrófa ellenére nekem igazán egyik sem tetszett. Persze, először háborogtam, hogy ez miért van alul pontozva, én meg még lejjebb adom. Más horrorhoz viszonyítva kiváló, azonban nekem van, ami kevés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése