Oldalak

2014. április 24., csütörtök

Film: Transzcendens (2014)

Transzcendens (2014) PosterHétvégén volt szerencsém látni a moziban Johny Depp legújabb produkcióját, amiről az egyik napilapban pont olvastam egy negatív kritikát. Puszta kíváncsiságból fogadtam el a tesómék meghívását erre, pedig tőlem elég távol állnak a sci-fik. Ez a műfaj nekem túlságosan idegen, rideg a technika. A film fogadtatás sem volt valami fényes, hisz a kritikusok lehúzták és az iMDB-n is mindössze 6,5 pontot kapott a nézőktől, ezért nem is ültem be elvárásokkal. Most jönne az a rész egy hatalmas de-vel, hogy ez mégis fergeteges volt, hát az egyszernézős kategóriába esik.

Tartalom: Dr. Will Caster (Johnny Depp) a mesterséges intelligencia legelismertebb szakértője, egy olyan gép létrehozásán dolgozik, amely ötvözi a világ összes tudását az emberi érzelmek teljes skálájával. A sok vitára okot adó kísérletei híressé tették, ugyanakkor első számú célpontja lett egy radikális technológia-ellenes csoportnak, akik meg akarják állítani. Bármi áron.
A veszélyes szervezet merényletet követ el a népszerű tudós ellen. Tettükkel egy számukra is teljesen váratlan folyamatot idéznek elő: Caster az általa kifejlesztett gép tesztalanyává válik. Caster felesége, Evelyn (Rebecca Hall), és legjobb barátja, Max (Paul Bettany) úgy döntenek, hogy a haldokló Will tudatát feltöltik a gépbe. Azonban, ha bármi kimarad, akár egy gondolat, vagy egy régi emlék már nem biztos, hogy ugyanannak az elmének adnak életet, akit egyszer ismertek.

Felvetnek a készítők egy érdekes alaphelyzetet, hogy végül is egy számítógépet emberi személyiséggé teszik, amiből bármilyen érdekességet ki lehetett volna hozni, alapvető tanulságokkal, mint, hogy az emberből nem lehet gépet csinálni, azonban pont ezt nem tették az alkotók. Elcsúszik minden a forgatókönyvön. Az alapkonfliktus is olyan, amit szerintem öt perc alatt le lehetett volna rendezni. Hanyagul van van megírva, plusz túl van húzva a bonyodalom és maga a történet is. Másrészt az egész teljesen üres, nem tudnak semmilyen üzenetet, érzést a nézők felé sugározni. Ahogy túl sok szufla sincs, bár annyira megtartja, hogy kíváncsi vagy, mit hoznak ki a végére ebből a totál érdektelenségből. Hatalmas baki, hogy a nyitósnittel lelövik a végkimenetelt.

A karakterek mindannyian egydimenziósak, csak a főszereplőnő lett kétdimenziós, viszont azt láttam benne, hogy egyszerűen nem normális, mert rendben van, hogy megőriz egy darabot a férjével, dehogy gyakorlatilag egy gép a szerelme, akivel mondhatni semmit sem tud csinálni az ember. Rebecca Hall próbált is valamit ebből kihozni. A drámai jelenetek a sírással még mentek neki. Mondjuk, ez betudható annak, hogy egy idióta szerepet írtak neki. A legtöbb szereplőt egyetlen tulajdonsággal tudja az ember jellemezni, hogy az egyik fejlődés ellenes, a másik tuti, hogy szerelmes a nőbe, az egy katona. Nem végeztek jó munkát az írók. Akadt olyan is, akiről fogalmad sem volt, hogy mi a fenét keres itt.

Johny Depp és Morgan Freeman vannak kiemelve főszereplői státuszba, bár előbbi többségében csak a hangjával van jelen, hát egyikük sem nyújtja élete alakítását a szerep miatt. Johny még a korrektség jegyében játszik valamit, de tőle is láttam már sokkal jobban, viszont Mr. Freeman gyakorlatilag a bölcsnézést gyakorolta a film folyamán. A többi színész pedig semmilyen volt. Azt hinné, hogy a két klasszis öreggel tudnak valamit készíteni. Mit mondanak, sz**ból nem lehet várat építeni.

(SPOILER) A végkifejlet teljesen logikátlan. Johny számítógépként átvenné az uralmát mondván a világot jobbá teszi, ezért feltöltenének rá egy vírust, ami leállítaná őt és az áramszolgáltatást. A feleségének beadták a vírust. Később kiderül, hogy Johny karaktere végig önmaga volt, ezért nem értem, hogy miért töltötte fel a vírust az internetre, hisz simán lekapcsolhatta volna magát, vagy leszállhatott volna az internetről, aztán magába feltölti az asszonyt, majd sötét kép. Szerintem ezt elszúrták. (SPOILER VÉGE)
Annak ellenére, hogy a forgatókönyv elég rosszul lett megírva, amúgy a film többi része egészen rendben van. Az akciójelenetek kellően remekül megvannak csinálva. A CGI-ra nincsen panaszom, mert néha kifejezetten jó, hát 100 millió dollár volt a költségvetés. A képek és a vágás teljesen okés. Most rá kell cáfolnom egy kicsit magamra, mert vannak gondolatok, mint a technika forradalmának veszélye és egy kis környezetvédelmi propaganda. Az összkép jobban koncentrálhatott volna erre, mint a házaspárocskánkra.

Összességében: 10/5
Szerintem a mozijegy árát semmiképpen sem éri meg, viszont agykikapcsolós délutáni matinénak jó a logikai bakik, a történetkivitelezés, a gyenge színészi játék és karakterek ellenére. Mondjuk ciki, hogy ami leginkább számítana, az lett legjobban elszúrva. A kritikák rossznak írták le. Igazából szerintem egy hatalmas közepes a sztori ellenére, plusz nem unalmas. Mindenesetre egy olyan film, ami akár valami nagy is lehetett volna, viszont a négy forgatókönyvíró azt sem tudta mit csináljon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése