Oldalak

2014. június 17., kedd

Könyv: Spirit Bliss - Árnyékvilág

Spirit Bliss egyike a Könyvmolyképző által felkarolt magyar íróknak. A kiadó rendes, hogy igyekszik magával a magyar irodalommal is foglalkozni, nemcsak a külföldi megjelenésekkel. Ha nem tudnám, hogy Spirit Bliss magyar, a könyve a neve alapján simán külföldinek hinném, bár azt sem kell kihagyni, hogy az én bánatomra amerikai környezetben játszódik az Árnyékvilág, pedig magyar helyekkel, nevekkel is meg lehetne fogni az olvasókat. Sem az írónőtől, sem a kiadó magyar felfedezettjeitől nem volt még szerencsém olvasni szégyen szemre, pedig most feltámadt a magyar irodalmi élet. Igyekszem ezeket az elmaradásaimat pótolni. Aminek meg is van az első alanya, ami nem sikerült rosszul.


Tartalom: A regény egy pszichológiai krimiszálakkal átszőtt romantikus történet, de van benne humor, szenvedély, feszültség, akció és erotika is. A történet egy olyan világot próbál bemutatni, amely kívülről csillogónak, izgalmasnak, boldognak tűnik, de valójában árnyék fedi.
A fiatal színész, Adam Swanson egész életében az árnyék közelében élt, de az egyik pillanatról a másikra kebelezte be őt. Az újságok, a rajongói, de még a környezetében élők nagy része sem ismeri igazán. Adam a paparazzik és a rajongók zaklatását is elég nehezen viseli, de ezt még tetézi az is, hogy elkezd furcsa üzeneteket, ajándékokat és telefonhívásokat kapni.
A zűrzavar közepén feltűnik egy lány az életében, Camilla Jones, akinek semmi köze az Árnyékvilághoz, mégis bezárkózva, napfény nélkül éli az életét egy múltbeli sérelem miatt.
Egymást segítik ki a világosságra hosszú és nehéz küzdelmek árán, melyek során önmaguk kétségeivel, bizonytalanságával és a külvilág emberi „démonjaival” kell megküzdeniük.


A könyv kétharmadában a frissen egymásba szerelmesedett Adam és Camilla kapcsolatáról olvashatunk. Ők is egyszer találkoztak, majd első pillantásra egymásba szerettek, aztán nem tudtak egymás nélkül élni. Valahogy nekem túl gyors, hiteltelen és elkapkodott volt az ő szerelmük, mert túlzásba vitték az egymás iránti érzéseiknek a leírását és a lelki társak maszlagot. Hiába szúrta a szemem, mégis szívből szurkoltam nekik, hogy összejöjjenek, mert mindketten hasonló jellemek és nehéz múltjuk van, ami miatt jobban megértik egymást, így ment át az egész a bűnös élvezet kategóriába. A kapkodás ellenére elismerem, hogy szépen vázolták el többnyire a szerelmüket, és, hogy miért szerettek egymásba. Amúgy emiatt nem is pörgött igazán a cselekmény, pedig a tartalom mást ígért nekem.

Adam és Camilla hasonlóan zárkózott jellemek, akik csak egymás előtt tudtak megnyílni, ez a rész többé-kevésbé tetszett, viszont néha nem tudtam eldönteni, hogy felnőttekről vagy tinédzserekről olvasom, mert a gondolkodásmód néhol inkább a kamaszlányokéra emlékeztet. A férfiszemszögöt sem sikerült igazán átéreznem, mert az is olyan volt, mintha Cam gondolatairól olvasnék. Ha név nem lett volna kiírni, akkor nem tudtam volt megkülönböztetni a két nézőpontot. Nagyon látszik a könyvön, hogy nő írta, mert nem hiszem, hogy egy férfi ennyire kombinál az érzésekkel. Amúgy sablonosnak nem voltak azok, viszont semmi kiemelkedő nem volt bennük. Mindenesetre el voltak mélyítve.

Hogy ne fulladjunk bele a romantikába, ezért kaptunk egy reálisan tálalt zaklatószálat, ennek köszönhetően rendesen felpörgött a könyv vége. Szerintem ez a rész lett az abszolút csúcspont. Egyedül az zavar, hogy hamar rá lehetett jönni a zaklató kilétére. Tetszett az, hogy finoman utalgattak egy-egy újságcikkel a bűntényre. A végén a tálalás izgalmasan sikerült, hisz olyan dolgok történtek, amik nem voltak kiszámíthatóak. Mondjuk, ebből a szemszögből is írhatott volna az írónő, mert még többet akartam tudni erről a karakterről.

Van egy hatalmas kihagyott ziccer, ami miatt nagyon csalódottan tettem le a könyvet, pont a zaklatós vonalhoz kapcsolódik. Ez csak részletekkel tudom leírni, úgyhogy SPOILER Stephanie elfogja Adamet, akit megerőszakol, viszont ennek az eseménynek semmilyen utóhatása nincs az életére. SPOILER VÉGE Amin kiakadtam, mert eköré lehetett volna egy remek lélektani drámát írni, hisz ebből igazán kiderült volna, hogy mennyire erős a kapcsolatuk, és, hogy tényleg kitartanak-e egymás mellett. SPOILER Erre egy totális happy endet vágtak be. Egyszerűen Adam nem szenvedett semmilyen lelki sérülést. Nekem ne magyarázzák meg, hogyha egy férfit megerőszakolnak, az nem érez semmit. SPOILER VÉGE Ez sokat levont az élvezeti értékből.

A mellékszereplők mindannyian szimpatikusra sikerültek, bár én úgy érzem, hogy némely karakter túl jóra, némely pedig túl gonoszra sikeredett. Szóval mindenki gyakorlatilag le van osztva egy oldalra. Tetszett a szereplők kapcsolati rendszere. A kedvencem ezek közül Adam és Peter kapcsolata volt, hisz apa és fiának voltak beállítva, és szikrázott a levegő Peter és Julie között, fura leírni, de közöttük szerintem remekül működött a kémia. Nem hiába mondják, hogy az ellentétek vonzzák egymást.

Meg lett fogalmazva az is, hogy amerikai mozisztárnak lenni szívás, amivel újat nem mutattak, csak a szokásos média folyton a nyomában van, és az őrült rajongókat. Maximum a fanatikusoknak szolgálhat például, hogy hogyan ne viselkedjenek. Spirit Bliss jól írt. Látszik, hogy nagy hangsúly fektetett a szereplők érzéseinek leírásával, bár a férfiszemszög szerintem nem lett az igazi. A mellékes hibákat sikerülne is még figyelnem kívül hagynom, viszont a feldobott labdának a le nem ütése sajnos betette nálam a kaput. Ennek ellenére nem zárkózom el az írónő többi munkájától.

Összességében: 10/6
Sok helyen ült a történet a szerelmi szál miatt, aminek viszont lehetett volna szurkolni, azonban ezen a lélektani dolgon egyszerűen nem tudok túllépni. Mindenesetre első könyves próbálkozásnak szerintem nem volt rossz, mert látszik, hogy Spirit Bliss azért írni tud. Legalább nem fárasztott felesleges leíró részekkel. Azért remélem, hogy ennél a többi könyve jobban sikerült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése