Oldalak

2014. június 22., vasárnap

Könyvkritika: Kalapos Éva - D.A.C. Egy új élet

A Szent Johanna Gimi sikerét megirigyelve jelennek meg az újabb-újabb ifjúsági regények. Az új hullámnak a legjelesebb képviselője Kalapos Éva D.A.C. című könyvsorozata lehet, mivel talán ez örvend eddig a legnagyobb népszerűségnek. Végre volt alkalmam elolvasni a kötet, ami Manó Kiadó gondozásában jelent meg. Látok rá reális esélyt, hogy hasonló őrület övezze, mint az SzJG-t. Személy szerint örülök, hogy egyre több ifjúsági könyvet adnak ki náluk, hisz azért a magyar fiatalhoz mégis közelebb áll a magyar valóság, mint az amerikai. Nem hiába beszélhetünk a mai magyar könyvek reneszánszáról, hiszen különböző műfajokban is hódítani tudnak a magyarok.



Tartalom: Unatkozol? Magányos vagy? Vagy csak egyszerűen úgy érzed, az életed egy irtó nagy káosz? Így van ezzel a 16 éves Fellegi Flóra is, aki egy budapesti lakóparkban él elfoglalt apjával és idegesítő öccsével. Kevés barátja van, a pasizásban tapasztalatlan, egyedül a filmekért rajong mániákusan. Amikor azonban megismeri a kicsit fura, de nagyon vagány Zsanit, az élete fenekestül felfordul, és világossá válik az is, hogy idővel minden titokra fény derül…

Lépj be te is a D.A.C. világába, és éld át velünk a kalandokat! Barátság, szerelem, család, problémák és megoldások – D.A.C.!


Az első betűtől az utolsóig imádtam a DAC első kötetét, az Egy új életet, ami az jelenti, hogy minél előbb meg kell kaparintanom a folytatást. Számomra azért volt kiemelkedő a könyv, mivel reálisan mutatta be többnyire a dolgokat. Elég, ha az ember a Flóra családi életére tekint az apja nem törődik vele, közben az öccsével sincsen semmilyen kapcsolata, aki magának való teremtés, az életéből pedig hiányzik az anyukája, akivel meg tudná beszélnie a szerelmi és baráti problémáit. Aztán kiderül, hogy itt mindenkinek vannak bajai, mint Zsani megfelelési kényszere vagy az öccse barátai. Nyíltan mer foglalkozni a szexualitással, az önkielégítéssel, a szerelemmel, a bulimiával. Amik gyakorlatilag a mai fiatalok életéhez szervesen hozzátartoznak. Az lepett meg leginkább, hogy a szex ennyire nyíltan előkerült.

A realitás mellett az írónő gördülékeny stílusa is könnyen érthetővé tette. Kellő komolysággal írt, viszont nem megy át Móricz Zsigmond-i depresszióba, mert humort is használ. Néhol szarkazmussal tekint magára kötet és a világra is. Igazából nekem szimpatikus, hogy végül is egyenrangú társként kezelt, és nem nézett hülyének. A végén meg egy jó cliffhangert is bedobtak a titokzatos idegen megjelenésével. Simán el tudnám képzelni ezt az egészet televíziós adaptációnak.

Hozzám az is közel hozta, hogy tele volt rengeteg popkulturális utalással, ezeket a kikacsintásokat imádom, fogalmam sincs miért. Leginkább az általam méltatlanul mellőzött Gyűrűk Ura és Harry Potter kikacsintások nyertek teret. Az egyik lánynak a beceneve, Ginny lett. Kapunk itt rengeteg filmcímet is. Mondjuk bennem a The Walking Dead és a Gossip Girl kiszólás maradt meg. Az pedig külön piros pont, hogy a főszereplő lány szerette Taylor Swift-et. Amúgy jó, hogy mindenki hétköznapi zenéket hallgatott, mint Rihanna vagy Beyoncé. Az SzJG-ben mindig zavart, hogy aki popzenét hallgatott, azt gyakorlatilag mindig lenézték, mert azt divatmajom, míg aki rockot hallgat, az az ultramenő arc.

Elérte az írónő a lehetetlent, mert sikerült neki mindegyik szereplőt megkedveltetnie velem, igazából senki sem maradt közömbös számomra. Legszívesebben megölelgetném Kalapos Évát, csak attól tartok, hogy hülyének néznének. Nekem a kedvenc szereplőm, a főszereplő, Flóra volt, mert nekem is voltak hasonló problémáim a barátokkal, mint neki, aztán én is szívesen töltöm a szabadidőmet sorozatozással. Nála a legszembetűnőbb a jellemfejlődése, amit Zsani érte el nála. Az elején egy visszahúzódó lány, aztán egy mindenkivel barátkozó leányzó. Egyedül a Teréz Anyuságával vitt néha a sírba, azért ez a mindenkin segítek hozzáállás idővel engem teljesen kiakasztott.

Zsani karaktere is szépen volt árnyalva, hogy külsőleg tökéletesnek látszik, aztán belül tele van bizonyítási vággyal, Ákos enyhe szarkazmussal szemlélte a világot. Jó volt, amikor ez a két karakter néha egymásnak feszült. Ági egy könyvmoly, aki néha közömbösnek tűnt, valójában rendes lány, viszont nem bírtam megérteni, hogy az Anyegin, hogyan lehet jó, ahogy A bűn és bűnhődés, mi tetszett benne neki. Én utálom az orosz irodalmat, mert unalmas és nyomasztó. Flóra öccse is a szívemhez közelre került, mikor egyre inkább megismertem. Kedveltem Gábort, Ginnyt és Márkot is.

A szerelmi szálak kezelését is elég korrektnek éreztem, főként azt értékeltem, hogy Márk és Flóra kapcsolatával nem tököltek sokat a találkozásukkal, bár a fene nagy titkolózás sokat elvett belőle, mert a srác egy tucat problémát letudhatott volna, hogy ha elmondja az igazat. Furcsa ezt mondani, de szerintem elég működőképes kémiájuk volt, ahogy Ákosnak és Áginak is. Kíváncsi vagyok, hogy a folytatást illetően mit hoznak ki belőlük.

Összességében: 10/9
Apróságok, mint Ági olvasott könyvei, Flóra Teréz Anyusága és az elhúzott titkok miatt vontam le, azonban realitás, a karakterábrázolás terén remek volt, ahogy a cselekmény is végigpörgött, így fenntartotta a figyelmemet, plusz a rengeteg popkult utalás, ne meg az enyhe humor. Azt hiszem, hogy talán ez is olyan könyv lesz, mint az SzJG, hogy elég sok fiatal, főként lány érdeklődését fogja felkelteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése