Oldalak

2014. június 11., szerda

Brooklyn 99: a legjobb szitkom



Nagyon ritkán nézek komédiákat, esetleg ha valamit a Comedy Centralon elkapok valamit, plusz akadnak számomra kész rejtélyek, mint az Agymenők vagy az agyondicsért Így jártam anyátokkal. Egy ideig a New Girl-t is néztem, de lemorzsolódtam az évad felénél nem minőség csökkenés miatt, hanem egyszerűen megfeledkeztem róla. A Brooklyn 99-nal a csupa pozitív kritika hozott össze, és elkaptam egy részt belőle, ami bejött, így nem volt megállás, mert pozitívan csalódtam. Az egyik legszimpatikusabb húzás, hogy nem nyomnak műröhögést a poénok alatt, jelezve, hogy fogd fel, kacagnod kell. A Fox általában minőségi szitkomokat dob össze.


Egyet nem bírok megérteni, hogy miért nem kattantak rá az emberek, amikor messze szórakoztatóbb, mint mondjuk az USA kedvenc gyíkjai, hisz mindössze három millió néző figyelte a kedvenc zsaruink kalandjait. Ennek ellenére a szakma elismerte, ugyanis idén a Golden Globe-on bezsebelték a legjobb komédia díját és Andy Samberg a legjobb vígjáték színésznek járó szobrot, részben ennek köszönhetik, hogy a csatorna nem kaszálta el az első pillanatban, így szerencsére lesz 2. évad.



Egy dolgot le kell szögezni, hogy ha túl soknak találod Andy Samberget, akkor ezt nem neked találták ki, ugyanis ráépül a húsz perc nagy része. Néha tényleg túl soknak tűnik, viszont szerintem egyáltalán nem játssza túl a szerepét, hanem úgy ragadja meg, ahogy egy gyerekes, versengő, kiváló nyomozó karakterét kell. Szerintem teljesen megérdemelten kapott Golden Globe-ot januárban. Azért el kell ismerni, hogy nemcsak ő lubickol a szerepében, hanem az összes színész nagyszerűen hozza, amit kell. Az ő érdemük is, hogy ilyen nagyszerű vígjátékot láthatok.

A színészek mellett a karakterek is remekek lettek. Első blikkre mindenkire rá lehet húzni valamilyen sztereotípiát, szerintem inkább karikatúráknak mennek el, hisz a valóságban nem hiszem, hogy van olyan nyomozó, mint Jake Peralta. Az összes karaktert sikerült szerethetővé tenni, pedig nem szokott olyan lenni, hogy mindenkit megszeretek egy sorozatban. Tetszik Amy és Jake versengése, Charles ügyetlensége vagy Rosa modora. Mégis a legnagyobb Holt kapitány, hisz egy komoly ember, aki végig faarcú, míg a többiek nevetnek. Az egyetlen normális alak a kapitányságon. A főszereplők mellett a mellékszereplők se semmik, akik közül Hitchcock és Sully a kedvencem.


Az egyik legmeglepőbb tény, hogy mindenkinek mindenkivel van kémiája, akárkik kerüljenek ketten egy jelenetben abszolút megvan közöttük az összhang. Szerintem az összes ilyen képsort élveztem. Ezek közül szeretném Amy és Jake kapcsolatát kiemelni, akik között láthatóan van szikra, hogy ezt kibontják-e vagy sem, majd meglátjuk, a másik Rosa és Charles viszonzatlan szerelme. Szegény Charles nagyon lapátol Rosa-nal, aki barátként tekint rá. Mindenki tökéletesen működik így.


A legnagyobb erénye, hogy ez az egész tényleg vicces. Sokszor felnevettem, mert tetszett, amit láttam, plusz érzem a színészeken is, hogy élvezik, amit csinálnak. Vannak gyerekes és alpárinak tűnő poénok. Néhol engem a Family Guy-ra emlékeztet, csak annak egy limonádékiadása. Egyáltalán nem erőltettek a poénok, hanem szórakoztatóak. Jó nézni, amikor a szereplők velünk együtt nevetnek a saját hülyeségeiken.


Egy nagyon szimpatikus húzás a készítőktől, hogy foglalkoznak némely társadalmi, etikai kérdéssel. Nemzetiségileg a sorozat igen sok színű, hisz a főszereplők közül ketten latinok, ketten fehérek és ketten feketék. Szóval nincs szó diszkriminációról. Szóba kerül a melegek kérdése is, hisz az egyik legnagyobb meglepetés az, hogy Holt kapitány meleg. Ő rácáfol az összes felszínes meleg karakterre, hisz nem egy divatmániás, affektáló hangú, nyápic, hanem egy igazi kemény férfi. Mindenki elfogadja ezt, mert természetes. Nincsen vita. Éretten kezelik ezt.


Összességében: 10/10

Úgy sem szórom mostanában a tízeseket, viszont nincs olyan pontja sem a Brooklyn 99-nak, amibe bele tudnék kötni, hisz az összes részt élveztem, megszerettem a karaktereket, csak egy dolog bosszant, hogy cliffhanger volt a finálé végén, érdekelne, hogyan oldják fel. Csináltak egy kínos szituációt, ami nekünk jó lenne a folytatásra. A maga történet nem számít, azt Jake mind megoldja, sokkal inkább a humor és a szereplők cipelik el az egészet a hátukon. Nyári darára mindenképpen ajánlott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése