Oldalak

2014. június 29., vasárnap

Reign: szórakoztató guilty pleasure lett a CW széria

Reign-ről azt hinné az ember, hogy egy kosztümös, történelmi dráma, amikor meglátja, hogy a CW csinálta, akkor levonja mindenki a maga következtetéseit. 1. Biztos lehetsz benne, hogy a szerelem lesz mindenki legnagyobb problémája 2. Ne várj történelmi hűséget 3. Tele lesz popszámokkal. Az 1. és 3. vádpont teljes mértékben igaz, azonban a 2. pont néha történelem hű marad, bár valamiről nem találtam információkat. Ez a széria egy csajos guilty pleasure, ami mögé bújtatnak uralkodói dilemmákat. Tele van a hibákkal, hisz gyakorlatilag 21. századi tinédzserlányokat ültettek 16. századi környezetbe, csak kivették az okostelefont a kezükből, csakhogy végtelenül szórakoztató, és el kell ismerni, hogy akadnak erényei. Az évad második fele meg jobban sikerült, mint az 1.

 

Jól eltalált főszereplőnő. Mary karaktere egy határozott, talpraesett lány, akinek fejtörést okoz, hogy a selyemfiúnak tűnő Francist vagy a vadon szavát követő Bash-t válassza, viszont vérbeli királynőként viselkedik, ettől nőtt igazán a szememben. Meglátszik, hogy mennyire törődik Skócia sorsával. Mennyi mindent hajlandó feláldozni azért, mert szólítja a kötelessége. Néha még a saját szerelmét kell háttérbe szorítani. Az ő jellemfejlődése a legjelentősebb, hisz látjuk, ahogy gyerekből felnőtt nővé érik, akinek uralkodnia is kell. Hatalmas tehet nehezedik a vállaira. Az évad elején sokkal érzőbb szívű volt, a végére pedig igazán megkeményedett.

Adelaide Kane érezhetően telitalálat volt a szerepre. Számomra nagyon meglepő volt, hogy mennyire jól hozza a szerepét. Elhiszem neki, hogy ő Stuart Mária. Ha szóba került a történelem, szerintem Mary a valóságban közel sem volt ennyire hazaszerető, odaadó királynő, mert a valóságban a második férjét megcsalta, a szeretőjével közösen megölte, hogy hozzámehessen. Nekem olyannak tűnik, aki a valóságban tényleg csak a maga boldogságával törődött. Nem hiszem, hogy izgatta volna a hazája sorsa. Szóval a széria sokkal szimpatikusabbá tette őt.

Mary karaktere mellett érezhetően Catherine karaktere domináns igazán, sőt talán ő is lett a legjobban eltalálva, hisz két oldalról lett jól bemutatva, bár hanyagolva éreztem az utolsó részekben. Az évad második felében a francia királyt imádtam. Hihetetlen, hogy mit műveltek ezzel a figurával. Az évad első felében semmi érdekes nem volt benne. Azon csodálkoztam,  hogy a szeretői mellett hogyan jut ideje kormányzásra, most sikerült színt vinni belé az őrült király históriával. A színész félelmetessé tette a karaktert.

A többi szereplő mehet a darálóba, mert ezeken a karaktereken kívül igazából senki sem tudott megfogni. Nostradamus nagy múltja ellenére szürke maradt, rajta még az sem segített, hogy igyekeztek szerelmi szálat adni neki. Francis és Bash eltörpülnek Mary mellett, inkább esztétikai látványként szolgálnak, bár nekem a francia herceg lányos, azonban ő illik Mary-hez szerintem, a fattyú meg helyes, hősies, több nincs benne. Az udvarhölgyek szolgáltatják nekünk a tinidrámát, azért elszórakoztatnak a sztorijaik, úgyhogy guilletone általi halál.

A szerelmi szálakkal kapcsolatban egyedüli pozitívum a Mary-Francis-Bash szerelmi háromszög kidobása volt, ami egy abszolút jó döntés volt, utána jobban ráfeküdtek az uralkodásra és a házasság problémáira, hogy ezek mennyire nem férnek össze. A többi esetben a szokásos CW szappan ment, amit sikerült némi toleranciával fogadnom, csak az a bajom, hogy maga királykodás tölthetné ki a legtöbb játékidőt. Nem a lányok férjkeresési dilemmája, mert az a rész teljesen hidegen hagy engem. Legalább láthattunk egy magyar karaktert ennek kapcsán.
A készítők érezhetően nem ülnek a babérjaikon, ugyanis az egyik legnagyobb erényük, hogy a cselekmény pörög. Igyekeztek minden részben valamilyen megdöbbentő pillanatot összehozni, ami Henry kapcsán legtöbbször sikerült. Koncentráltak a nagy egészre, amiből kivághatnák a CW által erőltet szappanos pillanatokat. Amúgy ha az uralkodásról van szó, akkor szerintem szó nem érheti a ház elejét. A politikai csatározások, taktikák lettek a legjobban kivitelezve, így ezek lettek a részek legjobb pontjai. Tovább spoilerezem.

Az évad egyik legjobb része kétségkívül az esküvő volt, miután Mary és Francis végre egybekelhettek. Az ő kapcsolatuk ábrázolása kimondottan tetszett, hogy Franciaország és Skócia gyakorlatilag éket vert kettőjük közé. Az egyik részben nagyot néztem, amikor a férj bezárta az asszonyt a toronyba. Szimbolikusan utaltak Stuart Mária utolsó éveire. Látjuk, hogy micsoda hullámhegyek-völgyek fogják tarkítani a kapcsolatukat. A fináléban pedig Francis megtudta, hogy Lola éppen az ő törvénytelen gyerekét szüli, azonban Mary kizáratta a kastélyból, mivel kitört a pestisjárvány. Ez mindenképpen ígéretes a 2. évadra nézve.

Az évad legjobb történetszálát Henry szolgáltatta az őrült király históriával, ez pedig nagyon szórakoztatóvá tette az összképet. Az elején egy konyháslány befolyásolta, utána vallási fanatikussá változott, közben a halott bátyja szellemét látta. Képes lett volna arra, hogy mindkét fiát meggyilkoltassa. Tényleg elgurult a gyógyszere, biztosak lehettünk benne. Ennek a lezárása sikerült igazán keményre, hogy Francis megölte a saját apját egy lovagi tornán. (Valóságban így halt meg a király, azt nem tudom, hogy a fia tette-e.) 

Ha az évadból legjobb részt kéne választanom, akkor az első mindenképpen a finálé lenne, ugyanis elég jó drámát sikerült összehozni a törvénytelen gyerekkel kapcsolatban Francis és Mary kapcsolatában, aztán ott volt a hajós incidens vagy a lovagi torna. Nekem leginkább a cliffhangerek tetszettek Francis távozása vagy az, hogy megjött a pestis, ami lehet, hogy Bash hibája, hisz megölte a Sötétséget. Szóba sem kerültek még a pogányok, akik szintén rizikós pillanatokat szállítottak nekünk.

Összességében: 10/6,5
A jóindulattal kapott ilyen jó pontszámot az 1. évad, viszont el kell ismerni, hogy ezt az értéket az évad második fele bőven meghaladta, sőt néha feljebb is rakták a lécet. Igazából hogy, ha nem erőltetnék a tipikus CW szappan drámát és az illúzióromboló popzenéket, ennél többet is kaphatna. A készítők igyekeznek, csak érdekesebbé kéne tenni a többi szereplőt. Talán a 2. évad tudja folytatni azt a minőségi javulást, amit most elkezdtek az elmúlt 8 rész alatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése